15.7 C
Zagreb
Četvrtak, 4. ožujka 2021.

Učitelj Radovan Knežević oslobođen teške optužbe: ‘Tresla se brda, rodio se miš’

Priznao mi je da još uvijek ne vjeruje što mu se dogodilo. To je bio takav šok i stres za njega i njegovu obitelj da je mislio da će mu srce puknuti. On i dalje misli da je to san, ističe Kneževićev kućni prijatelj

Preporučujemo

Kao što smo već izvijestili, poznati koprivnički učitelj Radovan Knežević (60) oslobođen je optužbe za kazneno djelo protiv spolne slobode – spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina. Optužnicom se 60-godišnjaka iz prigradskog naselja Bakovčice teretilo da je počinio to kazneno djelo 10. lipnja 2020. u Koprivnici na štetu 10-godišnjakinje.

Optužno vijeće Općinskog suda u Koprivnici nepravomoćno je odlučilo kako se obustavlja kazneni postupak protiv njega zato što “inkriminiranim radnjama nisu ostvarena obilježja inkriminiranog kaznenog djela jer te radnje ne predstavljaju bludnu radnju u smislu Kaznenog zakona i ustanovljene sudske prakse”.

Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovo rješenje, a o žalbi odlučuje Županijski sud u Varaždinu.

Podsjetimo, Knežević je uhićen u četvrtak, 16. srpnja 2020. Dakle, 36 dana nakon spornog događaja u školi, odnosno 32 dana otkako je policija zaprimila prijavu protiv njega. U istražnom zatvoru proveo je 28 dana, a nakon što je pušten na slobodu oglasio se na svojem Facebook profilu. Bilo je to 28. kolovoza 2020.

U svom podužem statusu naglasio je da je priveden zbog događaja koji se nikada nije dogodio.

– Biti nevin u zatvoru, to je jedno životno iskustvo o kojem ne namjeravam pričati niti se želim toga prisjećati. Za vrijeme mog boravka s one strane rešetaka – moja se obitelj suočavala s protuzakonitom objavom mog identiteta i osobne fotografije te plasiranjem lažnih informacija u javnosti. Isto tako, iz čiste zlobe te radi stvaranja atmosfere linča i pritiska na sud, uz moju sliku navedeno je da sam uhićen zbog počinjenja jednog monstruoznog i odvratnog djela, kao da je suđenje završeno i prije nego je počelo. Nikada nisam dobio ni kaznu za prebrzu vožnju, a oni su me ovdje već osudili za nešto što nisam učinio – čak i prije nego li je ikakvo suđenje započelo. Osramotili su mene i moju obitelj pod izlikom mog javnog i političkog djelovanja, a ja se politikom nikad nisam profesionalno bavio niti sam od nje zarađivao – istaknuo je, među ostalim, Knežević, već onda najavio je tužbe zbog otkrivanja identiteta, narušavanja ugleda i duševne boli kada se dokaže da je nevin.

Radovan Knežević ne želi komentirati nepravomoćno odbacivanje optužnice, ali od njemu bliskih osoba doznali smo da nije bio previše iznenađen rješenjem Općinskog suda u Koprivnici, već je takav rasplet i očekivao.

– Tresla se brda, rodio se miš. Nekome je očito jako smetao. Priznao mi je da još uvijek ne vjeruje što mu se dogodilo. To je bio takav šok i stres za njega i njegovu obitelj da je mislio da će mu srce puknuti. On i dalje misli da je to san. No, uspio je sve to nekako izdržati jer je imao podršku obitelji 1000 posto, kao i velike većine prijatelja. Nikada nikome nije želio zlo, nikoga nije ružno pogledao, pomagao je uvijek ljudima i onda mu se to dogodi. Svjestan je da postupak još nije dovršen, ali rekao je da će se boriti za pravdu do kraja, do zadnjeg atoma snage – izjavio je za Klikaj.hr Kneževićev kućni prijatelj.

Pokušali smo doznati kome bi Knežević to smetao da dođe do ovakvih strašnih optužbi, a da nisu osnovane.

– U pozadini svega je sasvim sigurno bila i politika. Poznato je da je Knežević bio koordinator nezavisne opcije koja je planirala ići na lokalne izbore s jakom listom – dodao je šturo Kneževićev kućni prijatelj.

Osim što je bio učitelj u Bakovčici punih 38 godina, Knežević je i bivši gradski vijećnik, bivši nogometni sudac i dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Bakovčica. Dobitnik je brojnih priznanja i do ovog slučaja uživao je veliki ugled u zajednici.

– Prije 22 godine kad sam došao na mjesto predsjednika mjesnog odbora Bakovčice, u ovom prigradskom naselju nije bilo ni asfalta, ni kanalizacije, ni plina, ni gradskog vodovoda, ni rasvjete, ni crkve, a ni mrtvačnice. Dvadeset sam godina s upornim i vrijednim sumještanima radio na tome da stvorimo civilizirane uvjete života za sve nas i našu djecu te zaustavimo trend iseljavanja mladih iz ovog mirnog mjesta idealnog za mlade obitelji – nadomak grada, a okruženog prirodom – napisao je Knežević na Facebooku.

Ovaj slučaj tim je više pogodio Kneževića jer, kaže njegov prijatelj, u svom je kraju kojem je toliko pomagao doživio takvu sramotu i blaćenje.

– Izgubio je i gotovo 15 kilograma, a zbog zdravstvenih problema je bio i na operaciji. Pije lijekove za smirenje, slabo spava. Ostavilo je velikog traga sve to na njega – dodaje.

Zbog ove optužnice suspendiran je i u školi do okončanja postupka. Doznajemo da dobiva dvije trećine plaće i ide mu radni staž, a u slučaju da dobije i pravomoćno oslobađanje optužbe, vratit će mu se obustavljeni dio plaće od prvog dana udaljenja iz škole.

– Koliko će to sve državu na kraju koštati? Kome je to bio cilj – pita se Kneževićev kućni prijatelj i otkriva nam da se učitelj iz Bakovčice spreman vratiti raditi u školu po završetku postupka, iako je prije nekoliko mjeseci bio odlučio da je to za njega završena priča jer se bojao.

No, jedno je sigurno, kako bilo, u školi u Bakovčici koju je doveo do međunarodne razine jer su u njoj gostovali brojni veleposlanici i konzuli, biskupi, svećenici i sveučilišni profesori više neće raditi jer je ona zatvorena zbog manjka učenika.

Najnovije objave