Nedjelja, 4. lipnja 2023.

Udruge s područja općine Rasinja upoznate s mogućnostima financiranja njihovih programa i projekata

U proračunu Općine Rasinje je za financiranje udruga planirano 29.300 eura, od čega 18.000 eura za aktivnosti/programe/projekte u području sporta, a 11.300 eura za sve ostale djelatnosti

Nakon dvije godine u kojima je zbog pandemije izostalo tradicionalno druženje predstavnika udruga Općine Rasinja, ono je održano u petak u objektu OPG-a obitelji Gudan u Rasinji.

Na području općine registriran je relativno velik broj udruga (preko 30), ali se one razlikuju po intenzitetu aktivnosti. Povod za organiziranje ovog druženja bio je da se predstavnike udruga obavijesti o javnom pozivu (natječaju) za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro jer njihove aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba na sportskom, kulturnom, socijalnom, humanitarnom i drugim područjima definiranim strateškim i planskim dokumentima Općine Rasinja.

To je ujedno i bila glavna tema informiranja. Temelj za financiranje takvih programa je pravilnik koji je donijelo Općinsko vijeće, a kojim je definirano koje su to aktivnosti, koja su prioritetna područja, kriteriji prihvatljivosti, uvjeti prijave, potrebna natječajna dokumentacija i drugo za što se odobravaju financijska sredstva iz proračuna Općine.

Skup je pozdravio načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman te je u podužem izlaganju obavijestio prisutne (uglavnom predsjednike udruga i njihove zamjenike) o svim relevantnim elementima spomenutog javnog poziva – natječaja.

Naime, u proračunu Općine je za spomenute namjene planirano 29.300 eura, od čega 18.000 eura za aktivnosti/programe/projekte u području sporta, a 11.300 eura za sve ostale djelatnosti.

Kako se odredbe spomenutog pravilnika na odgovarajući način primjenjuju i na vjerske zajednice, skupu su nazočili i njihovi predstavnici, i to upravitelj Župe Rasinja fra Josip Župan te od strane parohija otac Radovan Dimitrić i otac Branislav Todorović.

Iako se DVD financira po posebnom modelu i njihovi predstavnici su se upoznali za koje se sve programe mogu koristiti sredstva iz općinskog proračuna.

Načelnik je napomenuo da se u okviru tog javnog poziva može prijaviti i ugovoriti samo jedan program, koji je najmanji i najveći iznos te koje sve uvjete prijavitelji moraju zadovoljiti. Naročito je istaknuo da se vodi računa koji su troškovi prihvatljivi, a koji neprihvatljivi te na koji će se način vršiti postupak provjere prijava, naravno u skladu s odredbama pravilnika o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Općine Rasinja.

Nije izostalo ni informiranje o načinu praćenja provedbe financiranja programa i vrednovanju rezultata i učinaka cjelokupnog javnog natječaja. Prisutni su obaviješteni da su upute za prijavitelje, kao i potrebni obrasci iz natječajne dokumentacije, dostupni na internetskoj stranici Općine.

Načelnik je također uputio predstavnike da je za njihovu dobrobit poželjno prijavljivanje i na slične natječaje koje raspisuje Koprivničko-križevačka županija i neke pravne osobe (HEP je na primjer već financirao programe nekih udruga).

Nakon načelnika s dodatnim informacijama uključio se u izlaganje Mirko Herenčić – djelatnik Lokalne akcijske grupe Izvor iz Ludbrega. Upoznao je prisutne i one kojima još to nije poznato da je Općina Rasinja članica tog LAG-a (uz još 13 članica – gradova, udruga i OPG-ova).

Ove godine će LAG Izvor prvi put raspisati natječaj i za financiranje programa iz područja sporta, kulture, socijalnih, humanitarnih i drugih sličnih aktivnosti te je napomenuo da je to prilika da se i udruge s područja Općine Rasinja prijavljuju na taj natječaj.

Posebno je naglasio da djelatnici LAG-a rado pomažu udrugama kod izrade prijava što neke udruge s područja općine Rasinja već i koriste.

Nakon opsežnih izlaganja, prisutni su postavljali pitanja, prvenstveno vezanih za dodatno pojašnjavanje koji su troškovi prihvatljivi za financiranje kako bi se lakše i pravilno ispunile prijave.

Iako je sadržaj aktivnosti mnogobrojnih udruga različit, druženje je nakon izlaganja načelnika i djelatnika LAG-a proteklo u ugodnom ozračju razmjene iskustava kako osmisliti i realizirati pojedine aktivnosti te izraženoj namjeri da se nova saznanja i informacije ubuduće međusobno dijele.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Tekst: Ana Mlinarić

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti