Petak, 3. prosinca 2021.

Uključite se i vi u plan razvoja Grada Križevaca od 2021. do 2030. godine

Pozivam vas da se uključite u javno savjetovanje nacrta plana i date svoja mišljenja, prijedloge, argumentirane kritike kako bismo ovaj plan donijeli sa što više različitih pogleda. U tome i jest poanta sudjelovanja građana u stvaranju ljepše slike Križevaca, naglasio je gradonačelnik Mario Rajn

Preporučujemo

Krajem 2019. godine, istekom razdoblja provedbe Strategije razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2013. do 2020. godine, Grad Križevci je započeo aktivnosti na izradi Plana razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine, koji će u narednom razdoblju usmjeriti ulaganja u one razvojne projekte koji će doprinijeti gospodarskom i društvenom napretku Križevaca, priopćeno je iz gradske uprave.

U postupku izrade novog strateško-planskog dokumenta Grad Križevci nije koristio usluge vanjskih stručnjaka – konzultanata, već je isti izrađen koristeći vlastite kapacitete u okviru gradske uprave, a u suradnji s ustanovama, organizacijama, udrugama i drugim relevantnim subjektima s područja Križevaca te uz uključivanje građana.

Izrada Plana razvoja odvijala se tijekom 2020. i prvog dijela 2021. godine u uvjetima pandemije koronavirusa, zbog čega je inicijalni plan rada na pripremi dokumenta prilagođen novonastalim okolnostima, vodeći računa o tome da se osigura uključenost svih relevantnih dionika, kao i građana, odnosno javnosti.

Metodologija izrade Plana razvoja Grada Križevaca temeljila se na pristupu participativnog strateškog planiranja kroz partnerstvo s glavnim dionicima i javnim tijelima uz uključivanje gospodarskih subjekata i udruženja te socijalnih partnera, akademske i znanstvene zajednice, organizacija civilnoga društva i zainteresirane javnosti. U svim fazama pripreme dokumenta, kroz rad radnih skupina te izravnu komunikaciju i razmjenu informacija, osigurana je uključenost širokog kruga sudionika iz različitih područja i sektora djelatnosti, koji, uz stručne kompetencije i iskustvo, istovremeno dobro poznaju lokalne probleme, potrebe i razvojne mogućnosti.

Jednako tako, i u završnoj fazi ovog opsežnog i zahtjevnog procesa, Grad Križevci poziva građane da iznesu svoje komentare, prijedloge i sugestije na Nacrt Plana razvoja Grada Križevaca za razdoblje od 2021. do 2030. godine putem web platforme https://sudjeluj.krizevci.hr/

Građanima se obratio i gradonačelnik Križevaca Mario Rajn čiju poruku prenosimo u cijelosti.

“Drage Križevčanke i Križevčani,

pred vama je Plan razvoja grada Križevaca u razdoblju od 2021. do 2030. godine. Kao ozbiljan i odgovoran grad želimo se razvijati u skladu s vremenom, ići u korak s potrebama svih naših stanovnika i graditi budućnost djece i mladih. Zbog toga nam treba cjeloviti plan kako bismo stigli do zadanog cilja.

S posebnim zadovoljstvom mogu konstatirati kako je na ovom Planu radilo preko 100 različitih pojedinaca iz svih područja od interesa za širu zajednicu te nekoliko desetaka udruga i kolektiva koji djeluju na području našeg grada. To me iznimno raduje iz dva razloga: prvo, svi ti vrijedni ljudi pokazali su želju i odgovornost pridonijeti razvoju grada sa svojim idejama i volonterskim radom za dobrobit Križevaca; i drugo, na taj način grad nije morao plaćati vanjske konzultante koji često ne razumiju specifične potrebe lokalne sredine. Naši vrijedni sugrađani pokazali su u praksi ono što je i sama bit ovog Plana – stvoriti društvenu koheziju svih dionika kako bi Križevci mogli postati grad novih generacija.

Što nam je prioritet do 2030.? Svaki sugrađanin, susjed, čovjek. Sve projekte koje realiziramo i pripremamo u službi su svakog našeg stanovnika. Svi mi pojedinačno, ali i kao kolektiv, moramo osjetiti da grad živi i djeluje radi nas. Naša je zajednička misija Križevce učiniti energetski neovisnima, društveno prihvatljivima, socijalno i ekološki osviještenima, gospodarski održivima. Ali Križevci to mogu postati samo ako i mi kao pojedinci budemo razmišljali u tom smjeru. To je ključ ovog plana, a rezultat će biti moderan i prosperitetan grad, ulice pune dječjeg osmijeha i međugeneracijska solidarnost temeljena na jednakosti, poštivanju i altruizmu.

Pred nama je puno posla, ali uz zauzete građane kojima je stalo do naših Križevaca, uvjeren sam kako zajedno možemo naš grad učiniti ugodnijim mjestom za život svih nas. Pozivam Vas da se uključite u javno savjetovanje nacrta Plana i date svoja mišljenja, prijedloge, argumentirane kritike kako bismo ovaj Plan donijeli sa što više različitih pogleda. U tome i jest poanta sudjelovanja građana u stvaranju ljepše slike Križevaca”, naglasio je Rajn.

Najnovije objave