Petak, 12. travnja 2024.

Ukupno je 13 preminulih osoba zaraženih koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije

Od toga 12-ero je korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici

- Oglas -

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić izvijestio je kako trenutno nema novooboljelih od bolesti COVID-19 te da je na području županije od početka epidemije zabilježeno ukupno 88 slučajeva oboljenja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla je kazala kako je trenutno 46 aktivno oboljelih osoba. Zabilježeno je i jedno novo ozdravljenje pa je ukupan broj osoba koji su preboljeli COVID-19 infekciju trenutno 29, kazala je ravnateljica Vadla te izvijestila da je u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu preminula osoba starije životne dobi, štićenik Doma za starije i nemoćne osobe sa značajnim komorbiditetom.

Ukupno je 13 preminulih na području Koprivničko-križevačke županije, od toga 12-ero korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici.

- Oglas -

Što se tiče epidemiološke situacije u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica, ravnateljica Vadla je rekla kako je stanje stabilno i pod nadzorom napomenuvši da je svih 59 testiranih uzoraka zaposlenika Doma negativno što pokazuje da se uz primjenu postojećih protokola i pojačanim mjerama ide u dobrom smjeru.

„Ovo je dobar pokazatelj da sve što poduzimamo daje rezultat kojim možemo biti zadovoljni. Naravno, moguće je očekivati regrutaciju još ponekog slučaja, no ključno je da su mjere implementirane i svi oni kontakti koji su bili u doticaju s pozitivnim osobama u izolaciji. Intenzivno radimo u svim segmentima i vjerujem kako će se u prvoj polovici idućeg mjeseca vidjeti rezultati naših napora“, zaključila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Načelnik Ljubić je izvijestio članove Stožera kako je u četvrtak održan i sastanak s članovima Hrvatske psihološke komore na kojoj se raspravljalo o oblicima psiho-socijalne pomoći za štićenike Doma te je dogovoreno da će se pružiti sva potrebna pomoć kako bi štićenici lakše prebrodili ovu izvanrednu situaciju.

„Znamo da im nije lako u ovoj situaciji i činimo sve kako bi pomogli u svim aspektima te zaštitili i mentalno zdravlje. Svjesni smo da nije lako podnijeti ova ograničenja, no ona su uspostavljena kako bi se zaštitilo zdravlje svih osoba koje borave u Domu, i štićenika i zaposlenika. Nedavno smo donijeli i preporuku uz suglasnost epidemiologa kojom smo dozvolili da se u kontroliranim uvjetima omogući šetnja u dvorištu Doma i to je jedan oblik psiho-socijalne pomoći koji se pokazao korisnim pri čemu se strogo poštuju sve mjere i protokoli koje je preporučila epidemiološka služba“, kazao je načelnik Ljubić.

Županiji i Stožeru se na ovoj pomoći zahvalila i v.d. ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe Verica Šarlija koja je kazala da će psihološko savjetovanje koje će osigurati Županija biti od velike pomoći štićenicima.

- Oglas -

Ravnatelji i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova izvijestili su Stožer o aktivnostima koje provode te naglasili kako sve ustanove redovno obavljaju poslove te funkcioniraju bez ikakvih poteškoća u skladu s propisanim mjerama i protokolima.

Na kraju koordinacije članovima Stožera se obratio župan Darko Koren koji je zahvalio Stožeru na predanom radu te naglasio kako će Županija i dalje pružati svu potrebnu pomoć.

„Zahvaljujem vam na trudu i naporu koji ulažete te na kvalitetnom obavljanju svih zadataka u ovim izvanrednim okolnostima. Svaka situacija zahtjeva i prilagodbu pa tako i ova epidemija ima svoju dinamiku i zakonitosti. Vrijeme i okolnosti nisu iste kao prije nekoliko mjeseci, no važno je naglasiti da ste pravovremeno i odgovorno donosili odluke sukladno specifičnim okolnostima. Smatram da smo napravili sve što je u našoj moći i da su naši zdravstveni stručnjaci cijelo ovo vrijeme na najvišem nivou. Županija će i dalje biti na raspolaganju te pružati svu potrebnu materijalnu, logističku i organizacijsku podršku”, zaključio je župan.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti