Subota, 18. svibnja 2024.

Uručeni pehari najboljim mladim šahistima Varaždinske županije

Čestitavši mladim šahisticama i šahistima, župan Stričak je naglasio kako Varaždinska županija kontinuirano ulaže znatna financijska sredstva u resor obrazovanja

- Oglas -

U skupštinskoj dvorani Županijske palače uručeni su pehari najboljima na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2023./24.

Pehari su dodijeljeni u tri kategorije, za niže i više razrede te srednje škole, a pehare su im uručili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije te voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun. Uručenju nagrada prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Čestitavši mladim šahisticama i šahistima, župan Stričak je naglasio kako Varaždinska županija kontinuirano ulaže znatna financijska sredstva u resor obrazovanja, a nadogradnja standardnim kurikulima su svakako Centri izvrsnosti koji su postali prepoznatljivi i van Hrvatske.

- Oglas -

– Danas je prilika da čestitamo našim mladim šahisticama i šahistima na vrhunskim rezultatima koje ostvaruju na natjecanjima, ali i da kažemo jedno veliko hvala ljudima koji rade s njima. A, to su mentori koji uz entuzijazam prenose svoje znanje polaznicima Centara izvrsnosti. Uz sve današnje moderne tehnologije koje djeca i mladi koriste potrebno je zadržati sustav promišljanja, poglavito razinu strateškog promišljanja. Upravo je šah disciplina koja razvija strateške i taktičke vještine, potiče racionalnost u donošenju odluka i dugoročno promišljanje, a brojna istraživanja potvrđuju i mnoge benefite u svakodnevici koji proizlaze iz igranja šaha – rekao je župan pohvalivši rad i aktivnosti Centra izvrsnosti za šah obećavši daljnju pomoć i podršku.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je istaknuo kako je ovo osma sezona „Puževa“ i peta godina Centra izvrsnosti.

– Možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Kad gledate sve strategije koje imamo i na koje se oslanjamo onda je ova strategija majka svih strategija. Šahisti su naši najbolji intelektualci koje društvo ima – rekao je Huđek.

Šahist Adrian Petrus je županijski prvak koji je na svih pet turnira bio prvi.

– Meni je šah jedna izuzetno zanimljiva igra. Volim i uživam igrati, idem na razna natjecanja – rekao je Adrian, a sa igranjem šaha počeo je u drugom razredu.

- Oglas -

Njegova kolegica Laura Friščić, županijska pobjednica u šahu, također je i viceprvakinja Hrvatske u ubrzanom šahu.

– Moj interes prema šahu je zapravo potekao iz interesa mojeg brata, kada je on tek počeo igrati šah i meni se igra svidjela pa sam i ja počela igrati. Kasnije je krenula moja mlađa sestra i najkasnije moj mlađi brat, te smo svi prepoznali interes prema šahu – rekla je Laura.

Predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun je rekao kako kroz školsku godinu postoji pet turnira gdje se šahisti bore za ukupni plasman, i nakon takvih turnira, u konkurenciji nižih razreda, viših razreda i srednjih škola, kod dječaka i djevojčica, a u ukupnom poretku se dobiju županijski prvaci.

– Iznad svega toga je sam rad Centra izvrsnosti. 30 polaznika koji prođu testiranje, pohađaju u 20 termina nastavu šaha u četiri jakosne grupe, sa šahovskim mentorima koji su iskusni. Još jedan bitan dio je rad sa učiteljima, mentorima tako da kroz školsku godinu organiziramo tri seminara, a ono što nas ove godine posebno veseli, iskorak je što smo napravili seminar za odgajateljice i odgajatelje u dječjim vrtićima koji je bio fenomenalan – rekao je Matkun te istaknuo kako se radi o potencijalnoj niši.

– U ranoj dobi postoje alati i metode i primjeri dobre prakse iz cijelog svijeta koje smo sakupili i prošle godine na Međunarodnoj šahovskoj konferenciji u Londonu, i ta znanja i te metode su prezentirane. Tu u budućnosti vidimo jedno novo područje u kojem možemo iskoristiti potencijal, gdje već u ranoj dobi djecu učiti šah. Tu se ne radi samo o učenju šaha, nego se radi o korištenju šaha i dijelova igre u svladavanju nekih vještina, shvaćanja, poznavanja uzorka. Interes je vrlo dobar. U ovim turnirima kroz školsku godinu je sudjelovalo preko 250 učenica i učenika. Interes je odličan za testiranje, preko 50 učenica i učenika iskazuje interes za rad u samom Centru, a mi ih primamo 30. Rekao bi da je to sve jedan optimalan obujam koji mi zadovoljavamo – zaključio je Matkun.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti