Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Uskoro blaže mjere? Ukidaju se covid potvrde, mjere za kafiće, mijenjaju se pravila o maskama

Mjere još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje

Preporučujemo

Nacionalni Stožer civilne zaštite i epidemiolozi raspravljaju o novom paketu popuštanju mjera koji bi trebao uključivati ukidanje ograničenja radnog vremena i covid potvrda za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Mjere još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kada se planira popuštanje. Tako bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba u unutarnjim prostorima i na otvorenom, a covid potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenu obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a to su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Također, postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima, a izgledno je i da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

“Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom – kaže naš sugovornik te ističe da svemu treba pristupiti s dozom opreza jer, govori, naučili smo da epidemija može biti nepredvidljiva. No, trenutna situacija ide u prilog popuštanju i vraćanju što normalnijem životu”, rekao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Kako doznaje Jutarnji list, dodatna popuštanja bila bi i u školama i na fakultetima, zaštitnih maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele. Također, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti