Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Valentina Gal: ‘Volim kuglanje, iako sam puno puta htjela odustati. Drago mi je da nisam’

Prošlu sezonu završila je kao prva igračica lige, a sa svojom Mlakom osvojila je naslov bez poraza i neriješenog rezultata. Nedavno je proglašena najboljom hrvatskom kuglačicom, a i ove sezone joj se smiješe titule

- Oglas -

Unatoč epidemiji koronavirusa, 2020. godina bila je iznimno uspješna za koprivničku kuglačicu Valentinu Gal. Naime, Hrvatski kuglački savez dodijelio joj je priznanje za najbolju kuglačicu u kategoriji seniorki.

– Moram priznati, nisam to uopće očekivala. Isplatilo se treniranje, puno treniranja, naravno koliko su to mjere dozvoljavale. Ipak se može i u najtežim trenucima i u neugodnim okolnostima ostvarivati dobre rezultate. Treniram na koprivničkoj kuglani. Moram tu pohvaliti i Kuglački savez Koprivničko-križevačke županije, maksimalno mi izlaze u susret što se tiče treniranja, a uvijek su mi i moralna podrška. Uvijek se sjete čestitati na dobrom rezultatu, na postignutim uspjesima. I sada nakon dobivene posljednje nagrade, dočekali su me s cvijećem na kuglani – ističe Valentina.

Valja malo pojasniti neke pojmove u kuglanju. Igrač lige je onaj kuglač koji ima najbolji rezultat kuglanja kada se zbroje sve utakmice odigrane u domaćoj ligi, posebno se rangira prva liga, posebno druga liga, i tako svaka niža liga. Pojedinačno natjecanje je natjecanje na koje imaju pravo svi kuglači na području države koji se natječu u svim ligama koje postoje – prva, druga, treća… Dakle, svaki igrač kugla na svoj osobni rezultat. Kuglač godine se postaje kada se zbroje apsolutno svi rezultati ostvareni u tijeku jedne kalendarske godine.

- Oglas -

Iznimno je turbulentna za sve bila prošla godina pa tako i za Valentinu i njezin klub, riječku Mlaku.

Svako malo kuglane su bile zatvorene, zabranjeno je bilo kuglanje pa je onda ipak došlo do popuštanje mjera.

– Taman sam bila u pravoj formi za vrh, a onda nema kuglanja na dva mjeseca. Bilo je teško biti doma i ne ići kuglati, ne trenirati, ne odlaziti na utakmice, nema druženja s ekipom. A, onda, napokon, mogli smo početi trenirati, a onda i odigravati utakmice. Sezonu 2019./2020. sam završila kao prva igračica lige, sa svojom Mlakom sezonu završila na prvom mjestu s cijelom sezonom bez poraza, bez neriješenog rezultata. 18  utakmica, 18 pobjeda. Vele svi u klubu, prvi puta otkad postoji klub se dogodila takva situacija. I ja najbolja u ligi, kada se zbroje svi rezultati, ja sam na vrhu ljestvice. Jako lijep osjećaj. Nisam nikad mislila da bi se tako nešto moglo dogoditi. Ipak sam sasvim slučajno završila u kuglanju, zbog dosade. A u sezoni 2019./2020. pokupile smo sve što se moglo pokupiti. Usprkos svim mogućim i nemogućim i suludim i svakakvim mjerama – govori 38-godišnja koprivnička kuglačica.

Valentina Gal najbolja je hrvatska kuglačica
Valentina Gal najbolja je hrvatska kuglačica // Foto: Privatna arhiva

Kaže kako joj je najgore bilo trenirati u prosincu 2020. Dozvolu za treniranje su imali samo kategorizirani kuglači, dakle kuglači koji su na svjetskim prvenstvima osvajali medalje, bilo ekipno, bilo pojedinačno.

– U Koprivnici smo to samo moja klupska kolegica Ana Jambrović i ja. Baš je bilo užasno ući u kuglanu, sama sam trenirala, a nisam naviknuta biti u potpunosti sama u kuglani, nije uopće zanimljivo. Nemaš protiv koga kuglati, doslovno ja i prazne staze. Baš zastrašujuće – prisjeća se Valentina i nastavlja:

- Oglas -

– Jako neobična godina, ali ne dam se. Volim kuglanje. Iako sam puno puta nakon loše odigrane utakmice, loše odrađenog treninga, kojekakvih privatnih problema, htjela odustati. Drago mi je da nisam. Posebno kada gledam svoju policu punu pehara, medalja, priznanja. To me stalno tjera dalje, da budem još bolja. Zvone mi stalno u glavi riječi mog trenera, Tončija Mikca, ovo je tek tvoj početak, još te čeka puno medalja, puno pehara, puno priznanja, samo treba dalje trenirati, biti uporna. I svaki put kad stanem na stazu krećem iz početka, ne postoje prethodni rezultati, krećem iz početka marljivo skupljati čunjeve.

Ova sjajna koprivnička kuglačica otkrila nam je i svoje planove za dalje.

– Ako to situacija dozvoli, u svibnju nas čeka Final four Lige prvaka koji nije bio odigran prošlog proljeća. Nadam se dobrom plasmanu. Zapravo, nadam se najboljem plasmanu. Nakon toga, slijedi pojedinačno prvenstvo u kuglanju. Zadnje koje je bio održano u prosincu 2019. u Varaždinu, bila sam prva. Sada slijedi potvrđivanje tog statusa. Krajem kolovoza trebalo bi se održati Svjetsko prvenstvo u kuglanju. Nadam se nastupu za reprezentaciju Hrvatske i potvrđivanju zlata od posljednjeg Svjetskog prvenstva 2019. godine – zaključila je Valentina Gal.

Njezina Mlaka na dobrom je putu da obrani naslov prvaka Hrvatske. Trenutačno su Riječanke vodeće na ljestvici. Valentina je pritom trenutačno statistički najbolja igračica lige.

Valentina Gal s riječkom Mlakom osvojila je Svjetski kup
Valentina Gal s riječkom Mlakom osvojila je i Svjetski kup // Foto: Privatna arhiva
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti