Subota, 18. svibnja 2024.

Varaždinski župan Anđelko Stričak priredio prijem za njemačkog veleposlanika Christiana Hellbacha

Župan Stričak zahvalio se veleposlaniku na posjeti te mu je ukratko predstavio Varaždinsku županiju, kao i razvojne projekte koji se provode ili pripremaju

- Oglas -

U nastupnom posjetu Varaždinskoj županiji boravio je njemački veleposlanik u Hrvatskoj Christian Hellbach sa suradnicima, a u Županijskoj palači ugostio ga je župan Anđelko Stričak sa svojim suradnicima.

“Razgovarali smo prije svega o suradnji između Hrvatske i Njemačke, ali i Varaždinske županije te Njemačke. Fokus je stavljen na razvoj obnovljivih izvora energije jer Njemačka kao država ima velike potrebe na tom području. Upravo Hrvatsku vidimo kao potencijalnog partnera, ona može postati izvoznik energije. Dobio sam i zanimljive informacije o stanju u poljoprivredi u županiji, ali i o razvoju na području visokog obrazovanja te moram pohvaliti ulaganja. Vjerujem kako je ulaganje u obrazovanje važan preduvjet za razvoj Varaždinske županije”, rekao je veleposlanik Hellbach.

Župan Stričak zahvalio se veleposlaniku na posjeti te mu je ukratko predstavio Varaždinsku županiju, kao i razvojne projekte koji se provode ili pripremaju.

- Oglas -

“Njemačka nam je bila od velike pomoći kada smo početkom devedesetih krenuli putem samostalnosti i neovisnosti, a isto tako i na putu članstva u euroatlantskim asocijacijama. Također, s Njemačkom nas vežu i naši sugrađani koji žive i rade u njoj, ali i brojne tvrtke koje investiraju, tj. svoje proizvodne pogone grade kod nas. Tijekom ove ili iduće godine započet će dvije velike investicije vrijedne oko 170 milijuna eura, a to su Knauf Insulation i Metalna industrija Varaždin. To su zasigurno trenutno dvije najveće investicije u našoj županiji. Razgovor je bio koristan, usuglasili smo se da ćemo u tom smjeru i nastaviti te se zahvaljujem veleposlaniku na posjeti”, rekao je Stričak.

Christian Hellbach i Anđelko Stričak
Christian Hellbach i Anđelko Stričak // Foto: Varaždinska županija

Uz župana prijemu su prisustvovali i Tanja Martinec, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije, Darko Majhen, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove te Dragutin Vincek, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša, dok je uz veleposlanika prisutna bio Igor Kolman, voditelj odjela za odnose s javnošću Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj.

Zahvalivši se na srdačnoj dobrodošlici veleposlanik Hellbach je izrazio zadovoljstvo posjetom Varaždinu i Varaždinskoj županiji te istaknuo kako ovaj grad i županija imaju mnogo toga za pokazati na mnogobrojnim područjima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti