Nedjelja, 29. siječnja 2023.

VIDEO Koprivničanac Dražen Ressler na kninskoj tvrđavi promaknut u čin brigadnog generala

Veliko priznanje primio je uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja

Preporučujemo

Koprivničanac Dražen Ressler promaknut je u čin brigadnog generala. Veliko priznanje primio je uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Naime, na kninskoj tvrđavi je u srijedu, 4. kolovoza ,održano primanje ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata kojem su nazočili najviši vojni i civilni dužnosnici, među kojima ministar obrane Mario Banožić, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku politiku Orsat Miljanić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, državni tajnici u MORH-u Zdravko Jakop i Branko Hrg, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednici postrojbi Hrvatske vojske i brojni drugi.

Uputivši čestitke i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima, a posebno obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te ratnim vojnim invalidima ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako je upravo hrvatskim braniteljima pripala čast da ostvare san mnogih generacija o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj.

“Čast mi je biti s ljudima koji su bili dio Domovinskog rata, sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i operacijama koje su joj prethodile, te su donijeli iskreni osmijeh na lica svih ljudi koji su željeli slobodnu Hrvatsku”, rekao je ministar te dodao da se danas svaki hrvatski vojnik prisjeća kako je hrvatska zastava podignuta na kninskoj tvrđavi i tko je za to zaslužan.

“Kada sam postao ministar obrane, razgovarao sam s mnogima od vas, časnicima i dočasnicima, i shvatio sam da onog trena kada uđeš u sustav obrane i hrvatske vojske, moraš se prestati baviti dnevno-političkim stvarima. Zašto? Jer samo tako hrvatska vojska može ići naprijed, modernizirati se i razvijati. A to je ono za što ste se vi borili”, istaknuo je Banožić. Naglasio je da je u SAD-u nedavno razgovarao o 25 godina partnerstva Hrvatske i SAD-a, saveznika koji je, kako je rekao, bio i ostao najvažniji i sudjelovao u formiranju i preoblikovanju hrvatske vojske.

“Danas, s ponosom možemo reći da stajemo rame uz rame s najvećom vojskom svijeta, i kao takvi smo cijenjeni. Cijene nas, da nas, malu hrvatsku državu, puno manju hrvatsku vojsku, zbog našeg srca i našeg ponosa i hrabrosti”, rekao je i dodao kako je ta hrabrost ponajprije iskazana u Domovinskom ratu

“Hrvatska vojska nastavlja se jačati i razvijati, a modernizacija i opremanje naša je budućnost”, kazao je ministar te istaknuo kako je Hrvatska vojska cijenjena po rezultatima, čestitosti i hrabrosti, ona je danas uz rame najvećim vojskama svijeta. “Zahvaljujem vam uime svih generacija. Nastavit ćemo prenositi sve što ste časno, pošteno i hrabro činili”, poručio je ministar.

Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako se danas radujemo uspjesima, a ne likujemo nad tuđim porazima.

“1995. ovdje je stavljena “točka na i”, a oni najodlučniji među vama izvojevali su ovu bitku”, kazao je naglasivši kako su visoka državna odlikovanja dug časti i poštovanja svima koji su se borili za hrvatsku slobodu.

Ministar Banožić uručio je nagrade najboljima na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku” i to najboljoj natjecateljici policijskoj službenici Antoniji Radeljić te satniku Ivanu Gerenčeru koji je osvojio titulu najspremnijeg pripadnika HV-a kojem je uručio samokres.

Uručena je i pohvala klapi HRM-a “Sveti Juraj” u prigodi 20 godina njihovog rada i promicanja vojnog poziva.

Predsjednik Milanović uručio je odlikovanja Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama OSRH ratnim zapovjednicima: umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu dvjema postrojbama HVO-a: Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene “Ludvig Pavlović” HVO.

Kao što smo već istaknuli, uručeno je i promaknuće u čin brigadnog generala brigadiru Draženu Ressleru.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su band HRM-a, Klapa “Sv. Juraj” te Klapa “Sv. Mihovil”, priopćio je MORH.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti