Petak, 2. lipnja 2023.

Više od 100 milijuna kuna donirano za Banovinu, Vlada će samo 40% dati za obnovu kuća

Hrvatska Vlada je otvorila službeni račun državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji Pomoć za obnovu nakon potresa

Više od 100 milijuna kuna uplatili su brojni građani i tvrtke iz Hrvatske i inozemstva, kao i međunarodne organizacije i strane vlade, na račun državne riznice u akciji Pomoć za obnovu nakon potresa.

Kako doznaje Jutarnji list, samo bi manjim dijelom mogla biti potrošena za obnovu stambenih jedinica građana, a 60 posto novca trebalo bi biti raspoređeno za neke druge svrhe povezane s potresom.

Prema prijedlogu odluke koju je pripremilo Ministarstvo financija, a u kojoj se definira na koji će se način rasporediti novac prikupljen donacijama, 40 posto novca, odnosno oko 40 milijuna kuna išlo bi Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, i to za uklanjanje obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

Do 20 posto doniranog novca, odnosno 20 milijuna kuna, išlo bi na račun Ministarstva unutarnjih poslova za pokriće troškova fizičkih i pravnih osoba koje su mobilizirane nalogom Ravnateljstva civilne zaštite.

Tako bi se ovim sredstvima mogle financirati naknade pripadnicima civilne zaštite koji su mobilizirani, ali i različitim tvrtkama koje su sudjelovale u uklanjanju štete nakon potresa.

Riječ je o tvrtkama koje su postavljale šatore, prijevozničkim tvrtkama koje su prevozile mobilne kućice, građevinskim tvrtkama koje su radile na saniranju dimnjaka i krovova, ili koje su angažirale dizalice, ali i o državnoj tvrtki Pleter koja je angažirana da priprema hranu stradalima u potresu, nakon što su to danima radili volonteri, vlasnici i zaposlenici poznatih hrvatskih restorana.

Građani i tvrtke su, osim novca za obnovu i pokrivanje troškova mobilizacije, izgleda donirali novac i za robne zalihe. Tako bi se i 10 milijuna kuna, odnosno do 10 posto doniranog novca trebalo uplatiti i Ministarstvu gospodarstva, Ravnateljstvu za robne zalihe za pokriće troškova nabave roba u skladu s odlukama Stožera.

Upravo su Robne zalihe bile najviše kritizirane nakon potresa na Baniji zbog kašnjenja s isporukom pomoći, pa su tako kontejneri i šatori prije stizali i iz najudaljenijih mjesta u Europi, nego iz robnih rezervi. Prema službenim podacima iz siječnja, vrijednost robnih zaliha bila je oko 533 milijuna kuna.

Također, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike trebalo bi dobiti 15 milijuna kuna, i to za obnovu zgrada koje su stradale u potresu, a Ministarstvo poljoprivrede 15 posto sredstava, odnosno 15 milijuna kuna.

“Vlada Republike Hrvatske je otvorila službeni račun Državne riznice za donacije financijskih sredstava u akciji ‘Pomoć za obnovu nakon potresa’. Do 22. veljače na navedeni račun uplaćeno je 100,1 milijun kuna (podatak je preliminaran).

Navedena sredstva će se koristiti prema odluci Vlade koja bi trebala biti donesena uskoro. Dosadašnja plaćanja obavljana su sredstvima državnog proračuna, odnosno preraspodjelama unutar korisnika državnog proračuna”, odgovorili su na upit Jutarnjeg lista iz Ministarstva financija.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti