Petak, 29. rujna 2023.

Vlada predstavila paket za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna

Ovaj paket mjera je jedan od najsveobuhvatnijih, željeli smo da je cjelovit, da obuhvati sve ciljne skupine u društvu koji su na različite načine pogođeni globalnim porastom energenata, rekao je premijer

- Advertisement -

Vlada je u srijedu predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan4,8 milijardi kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je globalni porast cijena energenata izazvao val poskupljenja u Europi te da cijena plina raste iz četiri razloga. Prvo, nakon covid krize dolazi do veće potražnje i cijene nabave plina po većoj cijeni u Aziji. Drugo je Rusija koja je jedna od glavnih opskrbljivača plina, treće je Norveška koja nije u mogućnosti povećati proizvodnju plina, u Europi je zbog toga veća potražnja, a klimatske prilike govore da su zime hladnije, posebice veljača, ožujak i travanj.

“Europa uvozi 61 posto ukupnih potreba. Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera, od 1. travnja električna energija bi poskupjela 23 posto, a za plin 79 posto”, naglasio je Plenković.

- Advertisement -

Istaknuo je da je paket koji Vlada donosi težak 4,8 milijardi kuna te da je rađen sustavno u koordinaciji svih nadležnih ministarstava i tijela. Kvalitetno je pripremljen i sveobuhvatan, a odnosi se na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike.

“On je univerzalan, usmjeren je svim korisnicima, ublažavamo rast cijena električne energije. HEP će podnijeti dio tereta. Odnosi se na porezna rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore za trošak plina poduzetnicima te poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare”, rekao je te dodao da će biti limitiran rast cijena električne energije na 9,6 posto, a plin će rasti najviše do 20 posto.

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju, kućanstva će se rasteretiti za 460 milijuna kuna.

“Značajno ublažavamo rast cijene električne energije za sugrađane. Smanjenjem PDV-a na pet posto i Vladinim vaučerima vezano uz rast cijene plina doći će do rasta od samo 17 posto”, istaknuo je.

Potpore se odnose se na sva kućanstva koja koriste plin, a iznos potpore direktno po računu je 10 lipa po kilovatsatu. Trošak ove mjere bit će 600 milijuna kuna.

- Advertisement -

PDV na plin i toplinsku energiju promjenom zakona trajno će se sniziti s 25 posto na 13 posto.

“Smanjujemo PDV na plin s 25 posto na 5 posto od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. Idemo i sa smanjenjem stope PDV-a na hranu. S postojeće stope PDV-a od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi spuštamo na 5 posto”, rekao je premijer.

Također, dodatno i u dio mliječnih proizvoda smanjuje se stopa PDV-a s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin. Smanjujemo stopu na higijenske uloške i tampone s 25 posto na 13 posto. Smanjuje se PDV na ulaznice za sportske i kulturne priredbe na 5 posto.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju i plin, a tu se misli na umirovljenike, socijalu i korisnike invalidnina.

Tu mjeru će koristiti do 50.000 ljudi i koštat će 300 milijuna kuna.

Svi umirovljenici će dobiti jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Mjesečni iznos vaučera za najugroženije građane za struju i plin podiže se s 200 na 400 kuna.

“U paketu ćemo pružiti i mjesečnu naknadu za pružatelje socijalnih usluga, 46.000 primatelja socijalnih usluga. Ciljamo pravne osobe, oni će dobiti od 1000 do 4000 kuna, riječ je o pružateljima usluga smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Naknada će biti dostupna i udomiteljskim obiteljima od 400 kuna”, istaknuo je Plenković.

Paket mjera bit će na snazi od 1. travnja.

“Ovaj paket mjera je jedan od najsveobuhvatnijih, željeli smo da je cjelovit, da obuhvati sve ciljne skupine u društvu koji su na različite načine pogođeni globalnim porastom energenata. Učinkovito i značajno ublažavamo cijene plina i struje. Značajno smanjujemo rast cijena hrane. Paket je posebno usmjeren na najosjetljivije skupine stanovništva”, poručio je Plenković

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti