Petak, 3. veljače 2023.

Vodosprema Čepelovac: predstavljen najveći infrastrukturni projekt na području Đurđevca i okolnih općina

Dovršeni su grubi građevinski radovi te se trenutno izvode radovi na postavljanju oplate za prostore gdje će biti buduća vodosprema, rekao je direktor Bistre Krešimir Habijanec

Preporučujemo

U utorak je na gradilištu vodospreme Čepelovac održano predstavljanje statusa radova na velikom infrastrukturnom projektu ‘Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete’.

“U tijeku je izvođenje radova na području Đurđevca, ali i na području svih okolnih općina koje su partneri na projektu vrijednom 430,7 milijuna kuna. Radovi se trenutno odvijaju na čak 12 lokacija. Sama vodosprema Čepelovac ima zapremninu od 2500 m3, a vrijednost radova na vodospremi iznosi 14,6 milijuna kuna”, rekao je direktor đurđevačkih Komunalija Tomislav Kolarić.

Izgradnjom vodovodne, ali i kanalizacijske mreže omogućit će se priključenje 11.300 stanovnika na sustav javne odvodnje i 9500 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe, priključenjem na sustav odvodnje smanjit će se količina otpadnih voda te će se tako izravno utjecati na zaštitu okoliša i vodonosnika koji je ne samo najveći u Hrvatskoj, nego i u Europi.

Predstavljanje radova vodospreme Čepelovac
Foto: djurdjevac.hr

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković iskazao je zadovoljstvo dinamikom radova i suradnjom svih uključenih strana naglasivši da je privlačenje europskih sredstava u ovako velikom iznosu nužno da bi se podigla razina kvalitete života u ruralnim krajevima Hrvatske.

“Dovršeni su grubi građevinski radovi te se trenutno izvode radovi na postavljanju oplate za prostore gdje će biti buduća vodosprema. Izvršenje radova u financijskom smislu iznosi 28 posto na području Đurđevca te između 18 i 20 posto na području općine Kloštar Podravski”, rekao je direktor Bistre Krešimir Habijanec.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako je ovo najveći projekt na području Đurđevca i okolnih općina odnosno vodoopskrbnog područja kojim upravljaju Komunalije i to ne samo po iznosu nego i po značaju, jer se realizacijom ostvaruje velik broj besplatnih priključaka.

“U pripremi su i male aglomeracije koje se također financiraju EU sredstvima čime će se postići 100 postotna priključenost na sustav vodoopskrbe i gotovo 100 postotna na sustav odvodnje. Velika zahvala ide projektnom timu Komunalija, direktoru Kolariću, a posebna zahvala ide mojemu prethodniku Željku Lackoviću i Davoru Vukmiriću koji podržava sve naše projekte od samoga početka. Oni su imali viziju da je izgradnja te osnovne i temeljne infrastrukture nužna da bi ljudi ostajali živjeti u ruralnom djelu”, rekao je Janči.

Vodosprema Čepelovac
Foto: djurdjevac.hr

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom, angažiranosti i dobroj pripremi projekta.

“Želim iskoristiti ovu priliku da zahvalim gradonačelniku Jančiju, direktoru Kolariću i predsjedniku vijeća Lackoviću na njihovom angažmanu oko projekta jer u zadnjih pet godina nije prošao niti jedan mjesec da netko od njih nije došao u Hrvatske vode po pitanju projekta kako bi osigurali da je on što uspješniji”, rekao je Vukmirić te zahvalio svima u ime generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića na svemu dobrom što je učinjeno za ovaj projekt i na potrošenim sredstvima.

Naglasio je i kako će mještani uskoro svjedočiti sasvim novom i ljepšem gradu te boljim uvjetima života što je pretpostavka i za gospodarski rast.

Predviđa se da će radovi trajati završiti do 2024., a projektom će biti obuhvaćena naselja: Đurđevac, Čepelovac, Budrovac, Ferdinandovac, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac, Kozarevac, Virje, Šemovci, Hampovica, Delovi i Novigrad Podravski.

Projekt se sufinancira sredstvima iz Kohezijskog fonda u iznosu od 196.280.281,42 kuna (69,60 posto) dok će se preostali dio osigurati iz nacionalnih sredstava (državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave – Općina Ferdinandovac, Virje, Novigrad Podravski, Kloštar Podravski, Novo Virje te Grada Đurđevca).

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti