Subota, 21. svibnja 2022.

Vozači, oprez: tijekom vikenda nova akcija policije u Podravini i Prigorju

Prije vršenja radnji vozilom u prometu vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu

Preporučujemo

Tijekom svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su 43 prometne nesreće od čega 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 33 prometne nesreće s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama ozlijeđeno je 10 osoba, od čega je jedna osoba zadobila teške i devet osoba zadobilo je lake ozljede. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su šest prometnih nesreća, a mladi vozači osam prometnih nesreća.

Kako bi se smanjilo stradavanje osoba u prometnim nesrećama, Policijska uprava koprivničko-križevačka će tijekom predstojećeg vikenda, od petka, 28. svibnja do ponedjeljka, 31. svibnja, provoditi pojačani nadzor prometa.

Pojačano će se nadzirati brzina kretanja vozila, upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanje prednosti prolaska, korištenje sigurnosnog pojasa i auto-sjedalica, korištenje mobitela i ostale najteže prometne prekršaje. Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda, motocikala i traktora, te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

“Vozače podsjećamo na nužnost poštivanja najvećih dopuštenih brzina kretanja vozila. Ističemo da je potrebno poštivati prvenstvo prolaska prilikom prometovanja raskrižjima, ali i prilikom skretanja ulijevo na ravnom cestovnom potezu. Naglašavamo da alkohol negativno utječe na vozače te apeliramo na osobe koje su konzumirale alkoholna pića da ne upravljaju vozilima”, ističu iz PU koprivničko-križevačke.

Prije vršenja radnji vozilom u prometu (pretjecanja, obilaženja, skretanja, uključivanja u promet i vožnje unatrag) vozači se moraju uvjeriti da radnju mogu sigurno izvesti i da pritom neće ugroziti sebe i ostale sudionike u prometu.

Na poseban oprez pozivaju se mladi vozače i vozači starije životne dobi, da obrate pozornost na postavljenu prometnu signalizaciju i vode računa o održavanju sigurnosnog razmaka u odnosu na druge sudionike u prometu.

“Svim vozačima i putnicima u motornim vozilima savjetujemo korištenje sigurnosnog pojasa te prijevoz djece u sigurnosnim autosjedalicama”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

- Advertisement -

Najnovije objave