Utorak, 28. rujna 2021.

Vraćanje strožih epidemioloških mjera sve izglednije, planira ih se uvesti već krajem mjeseca

Očekuju da će u Hrvatsku ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva te je nerealno očekivati da netko od njih neće biti zaražen

Preporučujemo

Čini se da Hrvatsku već krajem srpnja očekuju nove, strože epidemiološke mjere.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list od izvora bliskog nacionalnom Stožeru civilne zaštite, pripremaju se nove mjere, koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a za koje je najavljeno da će trajati do 31. srpnja.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena ‘u narančasto’, što je svojevrsno upozorenje, Stožer je, čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje.

Naime, sugovornici Jutarnjeg lista kažu da je gotovo nemoguće izbjeći veći porast brojeva, a isto tako ne žele zaustaviti sezonu. Stoga se trude pronaći najbolji mogući balans između epidemije i sezone, zapravo dva nespojiva pola.

Očekuju da će u Hrvatsku ući više turista nego što ima domaćeg stanovništva te je nerealno očekivati da netko od njih neće biti zaražen. Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske ‘u crveno’ i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija.

Dodatan problem stvara i novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje. Iako su u Hrvatskoj brojke još stabilne, primjerice, u utorak je bilo oko tri posto pozitivnih u odnosu na testirane pa se smatra da je epidemija pod kontrolom, činjenica je da bilježimo porast zaraženih.

Dodatan strah predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih. Stoga se može očekivati da će s ukidanjem epidemioloških mjera porasti i taj broj.

Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a kako doznaje Jutarnji list, to će uskoro učiniti i Hrvatska.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u Bernard Kaić kaže kako su Britanci prijetnja za širenje delta soja, kao i bilo tko drugi koji dolazi u zemlju.

– U Hrvatsku ulazi puno gostiju i logično je da u epidemiji dođe do prijenosa virusa – rekao je za Jutarnji list Bernard Kaić.

Prema podacima od utorka, novodijagnosticiranih slučajeva bilo je 146, od čega je gotovo 60 posto vezano uz Splitsko Dalmatinsku (34), Zadarsku (26), Šibensko-kninsku (11), i Dubrovačku županiju (15).

Najnovije objave