Utorak, 29. studenoga 2022.

‘Zagorski štruklji’ i ‘Zagorski bagremov med’ dva nova hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, a uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU

Preporučujemo

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 7. ožujka objavila da je “Zagorski bagremov med” dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, piše Zagorje International.

Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

Ova oznaka na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, a uz nova dva registrirana naziva Hrvatska sada ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv zaštićen u Europskoj uniji, čime se svrstava na sedmo mjesto na razini EU.

Med

Postupak zaštite naziva “Zagorski bagremov med” započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Savez pčelarskih udruga Krapinsko – zagorske županije Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev za zaštitu oznake izvornosti za naziv “Zagorski bagremov med”. Zemljopisno područje proizvodnje “Zagorskog bagremovog meda” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja čiji reljefni i klimatski čimbenici te floristički resursi određuju specifičnost ovog meda. Elementi specifičnosti “Zagorskog bagremovog meda” temelje se i na dugoj tradiciji pčelarstva, a jedna od značajnih povijesnih poveznica s proizvodnjom meda i voska na području Hrvatskog zagorja svakako je proizvodnja licitara i svijeća.

“Zagorski bagremov med” je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacaci), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja.. Karakteristike ovoga meda su svijetla boje koja se kreće od gotovo bezbojne preko svijetlo do slamnato žute, izražene bistrine, pri čemu ostaje dugo u tekućem stanju i rijetko kristalizira. Nema intenzivan miris, a miriši po bagremovu cvijetu i svježem vosku. Okus je srednje do jako sladak sa slabo izraženom kiselošću. Aroma je slaba do srednje postojana po vaniliji, bagremovu cvijetu, djevičanskom saću i svježem maslacu.

Štruklji

Postupak zaštite naziva “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” započeo je u kolovozu 2018. godine, kada je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda “Tradicija Zagorja” Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji”. Zemljopisno područje proizvodnje “Zagorskih štrukli”/“Zagorskih štruklji” obuhvaća područje Hrvatskog zagorja, uz njihov specifičan, tradicionalan način pripreme i tradicionalnu recepturu, karakteristične za ovo zemljopisno područje i očuvane do danas.

“Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” proizvode se po starom i prokušanom receptu posebnim postupkom uz korištenje tradicionalnih sastojaka. Posebnost pripreme sastoji se u načinu izrade tijesta, ručnom razvlačenju i punjenju tijesta nadjevom te oblikovanju gotovih “Zagorskih štrukli”/“Zagorskih štruklji”. Za ručno razvlačenje tijesta potrebna je posebna vještina i iskustvo jer je važno da se tijesto razvuče što tanje i ravnomjernije, a da se pri tom ne pokida. “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” imaju karakterističan oblik jastučića, mekane su konzistencije u svježem obliku te bijelo-žute boje.

Specifikaciju proizvoda možete pronaći na poveznicama „Zagorski bagremov med” i „Zagorski štrukli”/„Zagorski štruklji”.

Više informacija o proizvodima zaštićenog naziva u EU nalazi se na poveznici.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti