Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Zašto djeca trebaju trenirati judo?

Judo nije samo tjelesna aktivnost, već i vrijedan obrazovni alat koji promiče razvoj karaktera, disciplinu i društvene vještine

- Oglas -

Davor Rožac, magistar kineziologije, nositelj je crnog pojasa 6. dan iz ju-jitse, crnog pojasa 1. dan iz juda i predsjednik Judo kluba Koprivnica, a ujedno je i otac Borne i Jane, uspješnih mladih sportaša. Za portal Klikaj.hr napisao je edukativni članak u kojem nam otkriva zbog čega bi djeca trebala trenirati judo.

Svaki roditelj zna da je bavljenje sportom jedna od najbitnijih stvari koje pozitivno utječu na zdravlje te pravilan rast i razvoj njihovog djeteta. U današnje vrijeme djeca se sve manje kreću, a sve više prevladava sjedilački način života ispred televizora, mobitela, igraćih konzola, raznih društvenih mreža na internetu i slično. Sve više djece ima problema s prekomjernom težinom, smanjenom fizičkom sposobnošću, deformacijama kralježnice i stopala. Također, istraživanja pokazuju da bavljenje sportom potiče odgovorno socijalno ponašanje, bolji školski uspjeh, usvajanje moralnih vrijednosti i zdravih životnih navika.

U moru raznih sportskih aktivnosti roditelji često nisu sigurni koji bi sport bio najbolji za njihovo dijete. Bilo da se želi pozitivno utjecati na djetetovo zdravlje i pravilan rast i razvoj ili se želi dijete usmjeriti prema profesionalnom sportu, prilikom odabira sporta trebalo bi voditi računa o senzitivnim fazama u razvoju motoričkih sposobnosti. Senzitivne faze predstavljaju razdoblja u životu mladog sportaša pogodna za razvoj pojedinih sposobnosti, osobina i motoričkih znanja putem treninga. Temelj dugoročne sportske pripreme jest uvažavanje specifičnosti rasta, razvoja i senzitivnih faza, inače može doći do negativnih posljedica kao što su: prerana specijalizacija, nikad ostvarena treniranost, ozljede, negativan utjecaj na rast i razvoj. Jedan od najznačajnijih perioda u motoričkom razvoju djece je period višestranog razvoja koji se nalazi između šeste i četrnaeste godine. Tijekom tog razdoblja, koji se usredotočuje na sveukupni sportski razvoj, djeca su spremna usvojiti osnovne motoričke i sportske vještine koje su temelj za kasniji sportski uspjeh.

- Oglas -

Iako mnogi roditelji nisu upoznati s judom, postoji nekoliko jedinstvenih aspekata juda koji ga čine odličnim izborom za djecu. Judo je moderna borilačka vještina i sport koji je nastao u Japanu, a kojim se diljem svijeta bavi preko 100 milijuna ljudi. Razvio ga je Jigoro Kano krajem 19. stoljeća kao način kombiniranja i usavršavanja tradicionalnih japanskih borilačkih tehnika u sveobuhvatan sustav fizičkog treninga i samoobrane.

Mlade natjecateljice u judu
Mlade natjecateljice u judu // Foto: Judo klub Koprivnica

Riječ “judo” prevodi se na “nježan način”, odražavajući naglasak umjetnosti na korištenju protivničke snage i akcije za postizanje pobjede, umjesto da se oslanja isključivo na brutalnu silu. Judo nije samo tjelesna aktivnost, već i vrijedan obrazovni alat koji promiče razvoj karaktera, disciplinu i društvene vještine. Judo je kompleksna borilačka vještina koja sadrži veliko bogatstvo tehničkih elemenata koji se mogu raspodijeliti u osam skupina tehnika: stavovi, kretanja, padovi, hvatovi, bacanja, poluge, gušenja i zahvati držanja.

“Opasne tehnike” kao što su gušenja i poluge su zabranjene u treninzima i natjecanjima kod djece. Tijekom treninga, pogotovu u dječjoj dobi, veliki se naglasak stavlja na učenje gimnastičkih elemenata koji su sastavni dio juda te na razne specifične igre koje djeci pomažu da savladaju određene strahove i kako bi lakše usvojili nova znanja.

Evo nekoliko specifičnih prednosti koje djeca mogu dobiti treniranjem u judu:

 • Razvoj kondicijskih sposobnosti: judo uključuje širok raspon pokreta, uključujući padove, bacanja te tehnike u parteru, koji doprinose ukupnoj fizičkoj spremi. Redovito vježbanje juda poboljšava izdržljivost, snagu, koordinaciju, brzinu, fleksibilnost i ravnotežu. Te se sposobnosti mogu pretvoriti u bolje performanse u drugim sportskim i svakodnevnim aktivnostima.
 • Kognitivni razvoj: judo uključuje strateško razmišljanje i donošenje odluka tijekom vježbi i borbe. To može poboljšati kognitivne vještine, sposobnosti rješavanja problema i taktičko razmišljanje.
 • Samopouzdanje: kako djeca uče i napreduju u judu, stječu osjećaj postignuća i samopouzdanja. Prevladavanje izazova i tehnike svladavanja mogu povećati njihovo samopoštovanje.
 • Poštovanje i disciplina: judo stavlja snažan naglasak na poštovanje instruktora, vršnjaka i same umjetnosti. Djeca uče slijediti pravila, pokazati poštovanje i prakticirati samodisciplinu.
 • Socijalna interakcija: trening u judo klubu pruža djeci priliku za interakciju s vršnjacima, sklapanje prijateljstava i razvoj društvenih vještina.
 • Rješavanje sukoba: judo uči djecu kako kontrolirati i nenasilno rješavati sukobe. Uče učinkovito koristiti tehnike bez nepotrebnog nanošenja štete.
 • Fokus i koncentracija: djeca koja vježbaju judo moraju obratiti pozornost na upute i tehnike tijekom treninga. To pomaže poboljšati njihovu sposobnost fokusiranja i koncentracije, što se može prenijeti na druga područja života.
 • Emocionalna regulacija: judo trening izlaže djecu raznim izazovima i situacijama koje zahtijevaju emocionalnu kontrolu. Učenje kako se nositi s uspjesima i preprekama doprinosi emocionalnoj otpornosti.
 • Ublažavanje stresa: bavljenje tjelesnom aktivnošću, poput juda, može smanjiti stres i anksioznost. Intenzivni treninzi pružaju izlaz za oslobađanje potisnute energije i napetosti.
 • Postavljanje ciljeva i postignuće: napredovanje kroz natjecanja i dostizanje viših razina pojasa u judu pruža djeci opipljive ciljeve na kojima mogu raditi. Ovo iskustvo ulijeva osjećaj postignuća i motivacije.
 • Poboljšano držanje tijela i svijest o tijelu: judo trening naglašava održavanje snažnog i uspravnog držanja, što može pozitivno utjecati na svakodnevni život i spriječiti probleme povezane s držanjem tijela.
 • Prevencija ozljeda: pravilan trening juda uključuje učenje kako sigurno pasti. Ova vještina pomaže smanjiti rizik od ozljeda ne samo u judu, već i u svakodnevnom životu.
 • Zdrave životne navike: bavljenje redovitom tjelesnom aktivnošću poput juda potiče djecu da usvoje zdrav i aktivan način života od malih nogu.
 • Kulturna svijest: judo potječe iz Japana i ima bogatu kulturnu pozadinu. Učenje o povijesti i tradicijama juda može potaknuti kulturnu svijest i uvažavanje.
 • Zabava i uživanje: iznad svega, judo može biti zabavna i ugodna aktivnost.

Uzimajući u obzir osnovne principe i načela juda vidimo da judo možemo primijeniti u mnogim aspektima u svakodnevnom životu te da judo pozitivno utječe na rast, razvoj i zdravlje djece i odraslih.

Davor Rožac, predsjednik i trener Judo kluba Koprivnica
Davor Rožac, predsjednik i trener Judo kluba Koprivnica // Foto: Judo klub Koprivnica
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti