Subota, 20. travnja 2024.

Željko Lacković: ‘Borit ćemo se da komunalije ostanu samostalne’

Članovi vijeća jednoglasno su donijeli zaključak kojem podržavaju trgovačko društvo Komunalija u nastojanjima da ostane samostalno

- Oglas -

Na 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca vijećnici su jednoglasno dali podršku Komunalijama d.o.o. za zadržavanje statusa samostalnog vodnog isporučitelja.

Podsjetimo, Vlada RH je donijela uredbu o uslužnim područjima gdje bi Đurđevac bio pripojen Bjelovaru. Ovom se Uredbom uspostavljaju uslužna područja, određuju njihove granice i društvo preuzimatelj. Kao što je rečeno, ona stupa na snagu 15. srpnja ove godine stoga je bila potrebna brza reakcija.

Direktor Komunalija d.o.o. Tomislav Kolarić je objasnio problematiku i odgovarao na pitanja vijećnika. U cijeloj ovoj situaciji sporno je to što se kao referentna godina za ovu odluku gleda 2018. godina kada Komunalije nisu ispunjavala uvjete da ostaju samostalne što je pojasnio direktor.

- Oglas -

– Osnovni kriterij je isporuka 2.000.000 kubika vode na razini godine, iznimno člankom 104 ta je granica svedena na 800.000 kubika, ali je postavljena gornja granica do 1.000.000 kubika. Godina 2018. koja se prikazuje kao referentna godina imali smo 554.000 kubika, međutim mi imamo veliki priljev korisnika kroz projekt Aglomeracije. Lani smo završili na 650.000 kubika isporučene vode. Računam da ćemo imati potrebnih tih 800.000, a opet manje od milijun – pojasnio je Kolarić te zamolio članove vijeća da podrže ovaj zaključak kako bi ostali samostalni.

Gradonačelnik Hrvoje Janči pojasnio je kako je na ovu temu održan sastanak u Zagrebu.

– Kada je bilo e-savjetovanje u tijeku u Zagrebu je održan sastanak gdje su bili predstavnici Hrvatskih voda, resornog ministarstva, jedinica lokalne samouprave i isporučitelja koji su obuhvaćeni ovom uredbom. Tamo smo iznijeli svoj stav da mi zadovoljavamo ciljeve ove uredbe, a to su održivost poslovanja, mogućnost provedbe projekata, smanjenje gubitaka i mogućnost priključaka na vodoopskrbnu mrežu. Zapravo smo tamo iznijeli stav da bi mi po svim ciljevima trebali ostati samostalni – istaknuo je gradonačelnik Janči te je dodao da su bili ondje predstavnici Koprivničko-križevačke županije i Vodnih usluga Bjelovar koji su rekli da nemaju ništa protiv uredbe, ali i da nemaju ništa protiv da ostanu samostalni.

Na kraju je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković jasno poručio da će se boriti da Komunalije ostanu samostalne.

– Jasno da je u pitanju da se ne može svima ugoditi, ali mi ćemo se boriti u svojim granicama naše moći da ostanemo jedinstveni. Ne da je nama presudno da ćemo biti podružnica ili glavna firma, nego vjerujemo da bi spajanje realno došlo do povećanje cijena i to je onaj razlog radi kojeg se moramo pokušati izboriti za samostalnost – poručio je predsjednik Lacković.

- Oglas -

Članovi vijeća jednoglasno su donijeli zaključak kojem podržavaju trgovačko društvo Komunalija u nastojanjima da ostane samostalno.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti