Četvrtak, 7. srpnja 2022.

Znanstvenici otkrili potpuno novi soj koronavirusa

Novi soj je podložan mutacijama te se može prenijeti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutraliziran antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2 ili MERS-CoV

Preporučujemo

Kineski znanstvenici, od kojih većina dolazi sa Sveučilišta Wuhan otkrili su posve novi soj koronavirusa kod šišmiša.

Naime, neočekivano su otkrili da soj NeoCoV otkriven u Južnoj Africi i njegov bliski srodnik PDF-2180-CoV mogu učinkovito koristiti neke vrste enzima koji pretvara angiotenzin 2 kod šišmiša (ACE2) i, manje povoljno, ljudski ACE2 za ulazak u stanice, donosi Zimo.

Također, upozorili na potencijalnu prijetnju biološkoj sigurnosti za ljude, s visokom stopom smrtnosti i prijenosa koju taj virus predstavlja.

Novi soj je podložan mutacijama te se može prenijeti sa životinja na ljude i ne može biti unakrsno neutraliziran antitijelima koja ciljaju virus SARS-CoV-2 ili MERS-CoV.

SARS-CoV-2 koji je prvi put identificiran u Wuhanu, a kasnije izazvao pandemiju covida-19, također koristi ACE2 za ulazak u ljudsko tijelo.

Druge nedavne studije, koje su također proveli kineski znanstvenici, pokazale su da je ‘predak’ varijante omikron koji je izazvao novi val infekcija diljem svijeta, skočio s ljudi na miševe, brzo akumulirao mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina te se zatim ponovno vratio na čovjeka.

- Advertisement -

Najnovije objave