Utorak, 28. svibnja 2024.

Župan Koren održao sastanak s predstavnicima dekanata Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije

Koprivničko-križevačka županija je osigurala medicinski alkohol po župama koji će služiti za dezinficiranje sakralnih objekata

- Oglas -

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak, 11. svibnja župan Darko Koren sa zamjenicima Darkom Sobotom i Ratimirom Ljubićem te pročelnicom Službe ureda župana Melitom Ivančić je održao sastanak s dekanima Koprivničkog, Đurđevačkog, Virovskog, Ludbreškog, Križevačkog i Cirkvenskog dekanata Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije na temu organizacije sakramenata i podjele dezinfekcijskih sredstava za vjerske ustanove.

Župan Koren je uvodno zahvalio dekanima na angažmanu i doprinosu u sprječavanju bolesti Covid-19 uzrokovane koronavirusom kazavši kako je u ovim izvanrednim okolnostima više nego ikad potrebna odgovornost te razumijevanje i zajedništvo među ljudima.

“Zahvaljujem vam što se svojim angažmanom i djelovanjem u crkvenoj zajednici i među vjernicima doprinijeli u borbi protiv ove pandemije koronavirusa te tako utjecali da se ona ne proširi izvan okvira u kojima se ne može kontrolirati. Svatko od nas ima veliku odgovornost u našim područjima djelovanja te želju da učinimo sve što je u našoj moći kako bi pomogli ljudima, a posebice u ovim izvanrednim okolnostima u kojima je uz odgovornost potrebno i veliko razumijevanje te zajedništvo. S obzirom na epidemiološku situaciju te uvođenje posljednje faze olakšavanja mjera i u župama će se okupljati veći broj ljudi, no siguran sam kako ste se dobro pripremili i da se tijekom obreda u crkvama pridržavate svih preporuka i epidemioloških mjera kojima se osigurava zdravstvena sigurnost vjernika i svećenika. Županija će se također uključiti te vam pomoći donacijom dezinfekcijskih sredstava kojima ćemo opskrbiti župe s područja naše županije. Drago nam je što možemo pomoći na ovaj način te da je naša suradnja i u ovakvoj situaciji na najvišoj razini”, kazao je Darko Koren.

- Oglas -

– S obzirom na to da je 11. svibnja u nižim razredima trebalo početi održavanje nastave prema mješovitom modelu, župan je dekanima pojasnio preporuku Županije osnovnim školama kojom se predlaže održavanje nastave na daljinu do kraja školske godine napomenuvši kako nakon provedenih anketa među roditeljima nije bilo interesa da djeca polaze školu prema predloženom modelu Ministarstva znanosti i obrazovanja – priopćili su iz Županijske uprave.

Dekani su županu i Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije zahvalili na pomoći i uputama te kazali kako se svete mise i druga liturgijska slavlja u crkvama i molitvenim prostorima u vrijeme epidemije Covid-19 odvijaju sukladno mjerama Stožera civilne zaštite, preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske biskupske konferencije.

Što se tiče organizacije sakramenata, posebice svete pričesti i potvrde, dekani su napomenuli kako će se pridržavati uputa i odluka koje će dobiti od svojih biskupa i HBK pri čemu će se stalno voditi računa o poštivanju svih propisanih mjera kojima se štiti zdravlje prilikom vjerskih okupljanja.

S obzirom na preporuku za sprječavanje zaraze Covid-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano za vjerska okupljanja koje je izdao HZJZ, a kojima se nalaže fizičko distanciranje u molitvenim prostorima, pojačana osobna higijena i higijena prostora te čišćenje i dezinfekcija, Koprivničko-križevačka županija je osigurala medicinski alkohol po župama koji će služiti za dezinficiranje sakralnih objekata.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti