Subota, 15. lipnja 2024.

Župan Koren: ‘Poduzeli smo sve da se građevinska dozvola za izgradnju brze ceste dobije za mjesec dana’

Što se tiče nastavka projekta izgradnje dionice brze ceste prema Koprivnici, župan je kazao kako je nužno paralelno raditi na pripremi projektne dokumentacije kako bi, nakon što završi izgradnja dionice do Kloštra Vojakovačkog, sve bilo spremno za nastavak gradnje prema Koprivnici

- Oglas -

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u srijedu je održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih cesta na temu aktualnog stanja projekta izgradnje brze ceste DC – 10 na dionici od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog.

Sastanak je održan na inicijativu župana Darka Korena, a uz predstavnike Hrvatskih cesta, sastanku su prisustvovali i pročelnik upravnog odjela za opću upravu i imovinska prava Tihomir Kvakarić te pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Župan je tom prilikom istaknuo važnost dinamiziranja aktivnosti po pitanju realizacije projekta izgradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, napomenuvši kako je riječ o projektu koji je od kapitalnog značaja za život stanovnika i daljnji razvoj Koprivničko-križevačke županije. Koren je zatražio aktivniji pristup završnim pripremama u realizaciji ovog važnog projekta istaknuvši kako je županijska uprava poduzela sve korake iz svojeg djelokruga te da očekuje da i državna administracija obavi nužne radnje kako bi planirana izgradnja mogla početi što prije, priopćili su iz ureda župana.

- Oglas -

“Županijska je uprava poduzela sve radnje kako bi na vrijeme i u cijelosti provela postupak osiguranja dokaza, odnosno procjenu vrijednosti svih nekretnina na trasi brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Svi prijedlozi za potpuno izvlaštenje nekretnina su podneseni, a ukupno se radi o 496 prijedloga za čestice kojima raspolaže oko 250 vlasnika.

Idućeg tjedna oni će biti dostavljeni odvjetničkom društvu koje zastupa Hrvatske ceste i Hrvatske ceste mogu odmah pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Dakle, svi elementi su zadovoljeni i može se krenuti s gradnjom na lokaciji čak i u slučaju da netko od vlasnika čestica ne pristane na izvlaštenje i naknadu jer u tom slučaju zakon omogućava stupanje u posjed i prije završetka postupka izvlaštenja”, istaknuo je župan.

Pročelnik Tihomir Kvakarić dodao je kako su vlasnici čestica primili elaborate o procjeni vrijednosti nekretnine te da će oni koji su suglasni s postupkom izvlaštenja i s ponuđenom naknadnom primiti uplate, dok će se u potencijalnim slučajevima u kojima ne bi bilo direktnog pristanka, provesti spomenuta zakonska privremena mjera stupanja u posjed kako se ne bi dalje odugovlačio postupak.

Direktor sektora za građenje i rekonstrukciju Darko Šošić je ispred Hrvatskih cesta zahvalio županijskoj upravi na velikom angažmanu, kazavši kako se administrativni proces oduljio zbog okolnosti izazvanih koronavirusom te kako je Hrvatskim cestama u interesu da se s procesom izgradnje krene što prije.

“Čim se riješi pitanje građevinske dozvole pri nadležnom ministarstvu, a vjerujemo da će se postupak ubrzati s obzirom na to da ste vi sa svoje strane učinili sve što je potrebno, krećemo s postupkom uvođenja izvođača radova u posao. Što se tiče sredstava za izgradnju, ona su osigurana, a vrijednost kolnika s dvije trake koji će se graditi procjenjuje se na oko 230 milijuna kuna”, kazao je Šošić.

- Oglas -

Što se tiče nastavka projekta izgradnje dionice brze ceste prema Koprivnici, župan je kazao kako je nužno paralelno raditi na pripremi projektne dokumentacije kako bi, nakon što završi izgradnja dionice do Kloštra Vojakovačkog, sve bilo spremno za nastavak gradnje prema Koprivnici.

“U tom pogledu Koprivničko-križevačka županija će razmotriti i mogućnosti implementacije sufinanciranja projekata izgradnje cestovne infrastrukture u Razvojni sporazum sjevernih županija koji predviđa korištenje i europskih sredstava za realizaciju kapitalnih projekata na području naše županije i sjeverozapadne Hrvatske”, zaključili su iz ureda župana.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti