Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022.

Župani s Vladom o ublažavanju posljedica energetske krize i financijskom okviru do 2027.

Razgovaralo se i o tome kako da se zajedničkim naporima utječe na daljnje ublažavanje rasta cijena energenata jer će to biti presudno u ovoj krizi koja utječe na sve

Preporučujemo

U Slunju je u utorak održan sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao mu je zamjenik župana Ratimir Ljubić, izvijestila je Služba ureda župana.

– Napravili smo platformu, okvir za razvoj novih ideja, za informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima, kao i za usuglašavanje stavova središnje vlasti s jedinicama lokalne i područne samouprave. Tih dvanaest sastanaka govori o visokom stupnju povjerenja između Vlade i župana bez obzira iz koje su stranke – kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju.

Na sastanku je bilo riječi o tri teme od posebnoga interesa. U tom je kontekstu ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izvijestila o završnim pripremama za potpisivanje partnerskoga sporazuma s Europskom komisijom o strukturi i prioritetima novog višegodišnjeg financijskog okvira za Hrvatsku, dok je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović govorio o energetskoj situaciji i svemu onome što je Vlada s paketom iz travnja učinila kako bi ublažila udar rasta cijena energenata na hrvatske građane i gospodarstvo. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posebno je govorila o programima koji se odnose na poljoprivredu u kontekstu rasta cijena hrane, kao i o aktivnostima koji se tiču potpora u ribarstvu.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić rekao je da je nastupio povoljan trenutak za provođenje strukturnih reformi ukupnog političkog, gospodarskog i socijalnog sustava u Republici Hrvatskoj u kojemu su upravo županije spremne za brze promjene u svrhu boljitka i razvoja sustava.

U otvorenoj raspravi razgovaralo se i o eurozoni, Schengenu i jačanju Hrvatske međunarodne reputacije. Predsjednik Vlade Plenković kazao je kako se nalazimo u vremenu preklapajućih kriza – pandemije COVID-a koja još traje i posljedica agresije na Ukrajinu, koja se reflektira u ekonomskom, financijskom, energetskom, prehrambenom smislu na cijelu Europu i cijeli svijet, a razgovaralo se i o tome kako da se zajedničkim naporima utječe na daljnje ublažavanje rasta cijena energenata jer će to biti presudno u ovoj krizi koja utječe na sve.

– Rast cijena struje nije horizontalan, on varira ovisno o sklopljenom ugovoru i zato taj problem nije tako snažno izražen jer neki i dalje imaju iste cijene. No problem je u tome što je rast cijena struje enorman. Kilovatsat je sedam puta skuplji nego lani, ne može to sve apsorbirati HEP. Mi ćemo zajedno sa županijama gledati kako pronaći modalitete i mjere da sve funkcionira, a pogotovo institucije kao što su škole, fakulteti, vrtići, sami gradovi i općine – zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

- Advertisement -

Najnovije objave