Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Županija za 102 korisnika osigurala 300 tisuća eura za postavljanje fotonaponskih elektrana u kućanstvima

Zahvala u ime svih potpisnika uputio je Tomislav Lončar iz koprivničkog naselja Herešin koji je istaknuo kako će ova potpora korisnicima uvelike olakšati realizaciju projekta fotonaponskih elektrana

- Oglas -

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Koprivnica u ponedjeljak su potpisani ugovori s korisnicima sredstava koja su dodijeljena putem Javnog natječaja za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, na području Koprivničko-križevačke županije u 2024. godini.

Projekt sufinanciranja fotonaponskih elektrana na kućanstvima se provodi treću godinu, do sada je korisnicima kroz sufinanciranje fotonaponskih elektrana dodijeljeno ukupno 592 tisuće eura, a potporu je do sada dobilo ukupno 214 korisnika.

Sredstva su ove godine ostvarila 102 korisnika s područja županije, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 297.388 eura pri čemu prosječni iznos subvencije koju daje Županija je 50 posto investicije do najviše 3.000 eura po korisniku.

- Oglas -

Župan Darko Koren je istaknuo kako Županija kontinuirano razvija ovaj projekt te je tako i ove godine u odnosu na prošlu povećan broj korisnika i iznos sredstava.

– Ove smo godine osigurali 93 tisuće eura više sredstava za sufinanciranje, a i broj korisnika je veći za njih 24. Korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema u današnjem vremenu, a Županija je kao prva županija u državi prepoznala važnost praćenja trendova te kroz potpore pomaže kućanstvima da lakše riješe pitanje visokih cijena energenata. Svjesni smo problema visokih cijena energenata na tržištu i utjecaju koji imaju na kućne budžete, stoga smatramo da će ovo omogućiti financijske uštede te povećati energetska učinkovitost i očuvanje okoliša – kazao je župan te dodao kako Županija u sklopu energetske politike uz pomoć privatnom sektoru ulaže i u fotonaponske elektrane na školama kojima je osnivač.

Zahvala u ime svih potpisnika uputio je Tomislav Lončar iz koprivničkog naselja Herešin koji je istaknuo kako će ova potpora korisnicima uvelike olakšati realizaciju projekta fotonaponskih elektrana.

– Hvala Županiji što je nam pomogla da se odlučimo za postavljanje fotonaponskih elektrana na naše objekte. Ovo je značajna potpora koja će nam olakšati u financijskom smislu i smanjiti troškove ukupne investicije, a vjerujem da će i energetske uštede koje ćemo postići biti značajne. Dugo sam razmišljao o nečem ovakvom, raspitivali smo se i o tome kako sve funkcionira te koliko je novca potrebno. Došli smo do zaključka da Koprivničko-križevačka županija pokriva 50 posto investicije, što je lijep iznos za mladu obitelj koja si to može priuštiti. Nedavno smo postavili solarnu elektranu od 5,5 kilovata i zaista svaki dan pratim koliko se proizvodi i potroši – kazao je Lončar.

Prisutnima se obratio i pročelnik Marijan Štimac koji je napomenuo da se do sada kroz instalaciju fotonaponskih elektrana privatnih korisnika ukupne snage 1327 kWh smanjila emisija ugljikovog dioksida za 650 tona što je u skladu s politikom dekarbonizacije te predstavio tehničke upute i korake koji su potrebni u realizaciji korištenja subvencije.

- Oglas -

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnica HGK Županijske komore Koprivnica Renata Lohajner.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti