Utorak, 30. travnja 2024.

Đurđevački muzej obilježava 18. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate

Ivan Lacković Croata, znatan broj umjetnina, najvećim dijelom likovnih djela domaćih i stranih autora, nesebično je donirao Đurđevcu

- Oglas -

Đurđevački muzej obilježava 18. godišnjicu smrti Ivana Lackovića Croate (1. siječnja 1932. – 29. kolovoza 2004.), jednog od najvećih, a svakako i najznačajnijih predstavnika hrvatskog naivnog slikarstva te aktivnog sudionika likovnih zbivanja u drugoj polovici XX. Stoljeća.

Ivan Lacković Croata, znatan broj umjetnina, najvećim dijelom likovnih djela domaćih i stranih autora, nesebično je donirao Đurđevcu, mjestu koje je prepoznao kao najprikladniju riznicu za čuvanje svog vrijednog umjetničkog blaga.

Lacković je tijekom života sakupio pozamašan broj umjetnina i uporabnih predmeta iz ukupno 32 države svijeta, od čega je više od dvije tisuće donirao đurđevačkom muzeju.

- Oglas -

Također, potrebno je istaknuti i kako se Lacković iznimno zalagao da dio njegove prikupljene zbirke bude u njegovom rodnom zavičaju. Utvrda Stari grad, odnosno njezino potkrovlje pokazalo se kao dobar odabir samim svojim statusom i značenjem koje uz sebe veže u povijesti.

Utvrda Stari grad u Đurđevcu
Utvrda Stari grad u Đurđevcu // Foto: Marijan Slunjski

Od 1997. kada je stalni postav otvoren za javnost pa do danas, đurđevački muzej prezentira Donaciju javnosti kroz razne izložbene projekte, ali se i ustupa kao posudba.

O Donaciji i stalnom postavu je snimljeno i nekoliko dokumentarnih edukativnih filmova kojima je cilj približiti izložena djela široj publici i ukazati na vrijednost Donacije i bogatstvo koje se nalazi u Đurđevcu.

Kroz godine se provodi i kontinuirana briga o zaštiti skulptura, tekstilnog rukotvorstva i likovnih djela kroz konzervatorsko-restauratorske radove kojima se produžuje vijek umjetničkih djela kako bi se sačuvale za generacije koje dolaze.

Donacija je označila veliku prekretnicu u kulturno-turističkom segmentu i postala temelj osnivanja muzeja koji je svoju prepoznatljivost i imidž nastavio graditi na inozemnim projektima (Pablo Picasso, Marc Chagall, Salvador Dali, Leonardo da Vinci, Hundertwasser i Hasegawa).

- Oglas -

Đurđevački muzej 2022. godine obilježava i dvije velike i značajne obljetnice – 25 godina Donacije Ivana Lackovića Croate  i 90. godišnjicu rođenja samog slikara.

Tako će posjetitelji do 4. rujna u muzeju moći razgledati izabrane fotografije Ivana Lackovića Croate iz arhive muzeja, Donaciju Ivana Lackovića Croate doživjeti u obliku proširene stvarnosti putem multimedijskog audio vodiča, a u muzejskoj suvenirnici mogu se kupiti suveniri inspirirani djelima iz Donacije poput šalica, plakata i unikatnog nakita (lančići, privjesci) te majice s raznim motivima Lackovićevih slika.

Također, u srijedu, 31. kolovoza, će se u 10 sati održati radionica u spomen Ivana Lackovića Croate za najmlađe.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti