Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Načelnik Kuzminski oštro reagirao na istupe udruge žena Bregi zbog neodržavanja Dana zelja i bregofske pite

Izjavu za javnost u kojoj su navedeni razlozi iz kojih su prisiljene obustaviti sve dogovorene angažmane što se tiče organizacije i otkazati održavanje manifestacije potpisale su predsjednica Suzana Bukvić i sve članice udruge žena Bregi

Preporučujemo

Načelnik Općine Koprivnički Bregi Mato Kuzminski reagirao je pismenim putem na priopćenje udruge žena Bregi u kojem su ga prozvale da su zbog njegovog otvorenog animozitet prema udruzi te odbijanja dodjele potrebnih sredstva za organizaciju manifestacije primorane otkazati 25. Dane zelja i bregofske pite.

Izjavu za javnost u kojoj su navedeni razlozi iz kojih su prisiljene obustaviti sve dogovorene angažmane što se tiče organizacije i otkazati održavanje manifestacije, a koju su potpisale predsjednica Suzana Bukvić i sve članice udruge žena Bregi, možete pročitati OVDJE.

Načelnik Kuzminski oštro je reagirao na istupe udruge žena Bregi zbog neodržavanja Dana zelja, a izjavu prenosimo u cijelosti:

“Ponukani izjavom udruge žena Bregi u potrebi smo očitovati se i ukazati na stvarna zbivanja i tenzije koje se protežu od početka obnašanja moga mandata te stalnim podmetanjima i članica udruge žena Bregi. Ovim putem želimo ukazati kako udruga žena Bregi od početka mandata nove vlasti u Općini Koprivnički Bregi (lipnja 2021. godine) sustavno opstruira bilo kakve dogovore, suradnju i sam rad Općine.

Kako se ove godine obilježava jubilarna 25. godina Dana zelja i bregofske pite, Općina Koprivnički Bregi u proračunu Općine za 2022. godinu osigurala je 30.000 kuna za održavanje iste. Ova manifestacija je od velikog značaja za Općinu budući da promovira naš domaći proizvod bregovsko zelje te ujedno služi kao najveća prezentacija nematerijalnog kulturnog dobra bregofske pite te je na ovaj način Općina htjela podići ljestvicu i dati ovoj manifestaciji veći značaj.

Općina Koprivnički Bregi nikako nije iz organizacije manifestacije htjela izbaciti udrugu žena Bregi. Dapače, u ožujku ove godine sazvala je sastanak s udrugom žena Bregi, na kojem je predložila da uz njihove članice u organizacijski odbor pripreme manifestacije uđu i dva predstavnika Općine, a kako bi Općina mogla na lakši način sudjelovati u pripremi manifestacije što kroz financiranje iste što uz stručnu pomoć.

Na sastanku je bio prijedlog Općine da se izradi program manifestacije s konkretnim popisom događanja i očekivanim financijskim izdacima za provođenje manifestacije. Općina je udruzi žena Bregi putem javnog natječaja za financiranje provedbe programa/projekata javnih potreba u kulturi i programa/projekata udruga civilnog društva na području općine Koprivnički Bregi u 2022. godini za ovu manifestaciju dodijelila 7000 kuna.

Također je predloženo da se na manifestaciji ugoste naši prijatelji iz mađarskog Büka, a gdje smo i mi nedavno bili u prijateljskom posjetu kako bismo samoj manifestaciji dali i međunarodni značaj. No, na sastancima odbora naši članovi Općine su ignorirani te je decidirano izjavljeno da udruga ne želi imati posla s gostima iz Mađarske (gradišćanski Hrvati koji žive u Büku) iako njihovo gostovanje ne bi iziskivalo nikakve financijske troškove za samu udrugu žena već bi se taj trošak pokrio iz sredstava koje je Općina osigurala u proračunu za 2022. godinu.

Udruga žena nije prihvatila naše prijedloge već su željele same organizirati manifestaciju. Općini nakon toga nije preostalo ništa nego da se povuče i ne sudjeluje u organizacijskom odboru.

Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je dana 23. kolovoza 2022. godine objavilo javni natječaj za provedbu programa potpora za organizaciju skupova o poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, veterinarstvu i zaštiti bilja za 2022. godinu, gdje je jedna od prihvatljivih aktivnosti za sufinanciranje i lokalno-tradicijski skupovi (manifestacije) za prezentaciju kulturne baštine, tradicijskih obrta i lokalnih proizvoda do 40.000 kuna (5308,91 eura), a na kojem natječaju je Općina Koprivnički Bregi prihvatljivi prijavitelj. Cilj natječaja je prezentacija kulturne baštine, tradicijskih obrta i lokalnih proizvoda te su to aktivnosti koje su u potpunosti prihvatljive za održavanje ove naše manifestacije.

Sa samim tekstom natječaja upoznali smo udrugu žena Bregi i zamolili ih ako su zainteresirane za ovaj javni natječaj za organizaciju naše manifestacije Dani zelja i bregofske pite da nam se o navedenom očituju do 26. kolovoza 2022. godine kako bi Općina mogla izvršiti prijavu, a radi kratkog roka prijave na isti.

Htjeli smo dodijeliti joj međunarodni značaj putem uključivanja predstavnika Büka iz Mađarske, jer cilj nam je svakako što veća i bolja promocija našeg lokalnog proizvoda i kulturne baštine, povezivanje proizvođača i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i prodaje te povećanje konkurentnosti što je i cilj ovog natječaja. Htjeli smo za ovu manifestaciju povući sredstva kako bi bili u mogućnosti organizirati je u što sjajnijem svjetlu.

Očitovanje na naš poziv bila je ova izjava za medije koju su članice udruge žena Bregi uputile i koju ste Vi objavili putem Vašeg portala. Iz same udruge žena Bregi nitko nije ni nazvao ili pitao što se treba napraviti s njihove strane. Toliko o želji da udruga organizira manifestaciju!

Napominjemo da se udruga žena Bregi nije odazvala na sastanak povodom organizacije proslave Dana Općine Koprivnički Bregi. Zašto? To se pitanje nameće samo po sebi.

Želimo također navesti da Općina Koprivnički Bregi ima dobru suradnju s ostalim udrugama i društvima na svojem području (KUD Rudar Glogovac, udruga žena Glogovac, Nogometni klubovi i dr.). Samo udruga žena Bregi, iz njima znanih razloga, konstantno odbija suradnju s Općinom, a koja u najvećem dijelu financira njihov rad, bilo sredstvima samih poreznih obveznika, bilo ostalim sredstvima koja su dostupna za takve svrhe.

Nadalje, želimo istaknuti kako se za osiguranje financijskih sredstava udruge i društva mogu samostalno prijaviti na razne natječaje, što pojedine udruge s područja naše općine redovito i čine.

Na samom kraju ovog osvrta želimo istaknuti kako smo stajališta da svaka udruga koja je financirana od strane svoje lokalne samouprave ima obvezu da pomaže radu i razvitku svoje općine te bi trebala biti zrcalo svoga kraja”, stoji u izjavi načelnika Općine Koprivnički Bregi.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti