Utorak, 30. travnja 2024.

U Galeriji Koprivnica otvorena izložba Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb

Izložba se sastoji od 51 slike, skulpture i male plastike koje pripadaju samom vrhu povijesti likovnih umjetnosti u Hrvatskoj

- Oglas -

U četvrtak je u Galeriji Koprivnica otvorena izložba Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb.

Radi se o međuinstitucionalnoj kulturnoj suradnji zahvaljujući kojoj je koprivničkoj javnosti predstavljeno trideset autora slika i skulptura eminentnih hrvatskih umjetnika židovskog porijekla koji su od prvih godina 20. stoljeća do danas, prve četvrtine 21. stoljeća, obilježili hrvatsku modernu i suvremenu likovnu umjetnost.

Izložba se sastoji od 51 slike, skulpture i male plastike koje pripadaju samom vrhu povijesti likovnih umjetnosti u Hrvatskoj.

- Oglas -
Otvorenje izložbe Likovne baštine iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb
Foto: koprivnica.hr

Izložbu prati multimedija čija je autorica povjesničarka umjetnosti i redateljica Mira Wolf, ujedno i autorica stručne koncepcije izložbe.

Multimedijalni sadržaj predstavlja dvije značajne teme: San i krik: Likovna umjetnost Židova iz Hrvatske (Produkcija HRT), autorstvo potpisuju Mira Wolf i Tonko Maroević, odnosno Graditelji modernog Zagreba (Produkcija ŽOZ) autorica Mire Wolf i Edde Dubravec.

Također, prije otvorenja izložbe u Galeriji Mijo Kovačić održano je predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog kolokvija ‘Židovi u Podravini’ održanog u studenome 2021. u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica.

Zbornik su predstavili Lidija Vranar i Milivoj Dretar.

Predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog kolokvija Židovi u Podravini
Predstavljanje zbornika radova sa znanstvenog kolokvija Židovi u Podravini // Foto: koprivnica.hr

Događaju je prisustvovao veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren. Ispred Grada Koprivnice prisutan je bio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, kojem je ujedno pripala čast da otvori izložbu, dok je ispred Koprivničko-križevačke županije prisutan bio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

- Oglas -
Otvorenje izložbe Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb
Foto: koprivnica.hr
Otvorenje izložbe Likovna baština iz muzejske zbirke Židovske općine Zagreb
Foto: koprivnica.hr

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti