Utorak, 30. travnja 2024.

U Zagrebu počelo besplatno brzo antigensko testiranje na koronavirus

Brzo antigensko testiranje je omogućeno kako bi se što prije u popilaciji identificirali u pozitivni i to je njegova svrha

- Oglas -

Besplatno brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 počelo je u ponedjeljak na 12 lokacija u Zagrebu, u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s gradskim domovima zdravlja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je početku drive-in testiranja ispred jedne od 12 lokacija, ambulante Doma zdravlja – Centar u Sigetu.

U izjavi novinarima istaknuo je da na tome rade već skoro mjesec dana. Zahvalio je ravnateljima domova zdravlja – Istok, Zapad i Centar i svim ispostavama zagrebačkih domova zdravlja na kojima se provodi besplatno brzo antigensko testiranje.

- Oglas -

Rekao je da su na svih 12 punktova danas i sutra popunjeni termini, po 1200 ljudi. Najavio je da za početak idu sa 60.000 testova, a ovisno o interesu građana povećavat će taj broj.

Naglasio je da to testiranje ima trojaku ulogu – prvo i najvažnije je zaštita zdravlja građana Zagreba, a zatim ovo testiranje služi za brzu detekciju SARS-CoV-2 te za eventualnu potvrdu Covida-19.

Dodao je da su u Zagrebu prvi u Hrvatskoj, jutros u 9 sati, krenuli s testiranjem brzim antigenskim testovima.

– Vidite po automobilima ovdje i interesu građana da smo dobro odlučili – rekao je Bandić.

Veliki interes Zagrepčana za brzo testiranje

- Oglas -

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar Antonija Balenović potvrdila je da je veliki interes građana za brzo testiranje.

Naglašava kako je od početka bio strateški plan da to testiranje, iako je brzo, bude i točno, pouzdano, da ta informacija bude proslijeđena svima kojima treba te da se ne stvaraju gužve, zbog čega je i određeno 12 lokacija za testiranje.

– Posljednjih tjedana rađene su velike pripreme i ravnatelji sva tri doma zdravlja sa svim svojim djelatnicima itekako su se potrudili da to sve bude organizirano onako kako treba, sukladno epidemiološkim mjerama – dodala je Balenović.

Ističe da se u sva tri doma zdravlja na određenim lokacijama rade brzi antigenski testovi, ali i klasični PCR testovi, kako bi se na pravi, zdravstveni način imala stvarna i stručna podrška koja je i u svojstvu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, osigurana.

Zahvalila je stručnjacima ali i građanima, koji nakon testiranju ‘moraju pokazati i svoju određenu i društvenu i zdravstvenu odgovornost’.

Rekla je da ukoliko bude veći interes građana moći će osigurati dodatne smjene.

– Možemo osigurati i duplo i troduplo veću protočnost, a to ćemo vidjeti kako bude interes, a naravno sve opet sukladno prateći situaciju da se ne stvaraju velike gužve niti nikakvih vrsta nervoza – poručila je.

Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne digitalne platforme – aplikacije http://brzitest.com.hr/. One koji nemaju mogućnost online prijave mogu naručiti njihovi izabrani liječnici obiteljske medicine ili liječnici iz izdvojenih Covid-19 ordinacija.

Svrha brzog antigenskog testiranja da se što prije u populaciji identificiraju pozitivni

Na novinarsko pitanje ne bi li bilo logičnije da ako je netko negativan na brzom antigenskom testu, odmah ide na PCR test, a ne da čeka dan-dva za PCR testiranje, rekla je da ako je netko negativan, može biti osoba koja ima simptome ili ih nema, tj. ima kontakt sa zaraženim, a svejedno nema simptome.

– Znači, ovo testiranje (brzo antigensko) je omogućeno kako bi se što prije u populaciji identificirali pozitivni i to je njegova svrha. A naravno ako ima negativnih, da se i s njima treba baviti tako da se oni svi moraju javiti izabranom svom obiteljskom liječniku, i ako su imali simptome ponovit će se ili ovo testiranje ili PCR – istaknula je Balenović.

Napomenula je da na lokacijama za testiranje postoji mogućnost za oba testiranja – brzog antigenskog i PCR testiranja, a to sve će biti koordinirano s izabranim liječnicima obiteljske medicine, kako bi se sve moglo pravovremeno evidentirati.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti