Srijeda, 21. veljače 2024.

U proljeće kreće obnova koprivničkog muzeja, projekt je vrijedan gotovo 7,5 milijuna kuna

Radovi će obuhvatiti izvedbu drenaže vanjskih zidova, prekid kapilarne vlage injektiranjem podrumskih zidova te provođenje novih instalacija

- Oglas -

U ponedjeljak, 23. studenog, održana je početna konferencija projekta reVITAlize, a prije same konferencije održane su izjave za medije u podrumskom prostoru koprivničkog muzeja.

Naime, radi se o projektu financiranom u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. koji je usmjeren na revitalizaciju vinskog folklora i brendiranje istog u prekograničnoj regiji.

Glavni korisnik projekta je Grad Koprivnica, a projektni partneri su koprivnički muzej i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

- Oglas -

Vrijednost projekta iznosi gotovo 7,5 milijuna kuna.

– Lijepo je da se i u ovim vremenima određene zdravstvene i ekonomske krize pokazalo da smo kao grad spremni i dalje povlačiti europska sredstva i odgovoriti svemu onome što nam europski fondovi nose. Kad pričamo o našoj kulturnoj baštini i tradiciji te svemu onome što Podravina nosi u sebi ovaj projekt će to najbolje pokazati. Zahvaljujući projektu ćemo još jednom na novi i drugačiji način pokazati što sve imamo i čime se možemo ponositi. Nadam se da će projekt biti na zadovoljstvo cijele društvene zajednice te da ćemo i ovaj korak iskoristi da i dalje brendiramo našu eno i gastro ponudu – rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Da bi u podrumskim prostorijama muzeja bilo moguće realizirati stalni izložbeni prostor potrebno je provesti sanaciju vlage na objektu jer je riječ o gradnji 17. stoljeća.

Neophodni radovi obuhvaćaju izvedbu drenaže vanjskih zidova, prekid kapilarne vlage injektiranjem podrumskih zidova te provođenje novih instalacija.

Također, u unutrašnjosti objekta uklonit će se postojeća žbuka i betonske podne obloge te izvedba novih obloga te polaganje podnih opečnih tavela, soboslikarski radovi i postav prozora.

- Oglas -

– Cilj projekta je da krenemo s obnovom zgrade muzeja. Ovo je najstariji svjetovni sačuvani objekt u Koprivnici od izuzetnog značaja. U trenutku kada smo osmišljavali na koji način prijaviti projekt došli smo do dvije teme koje su povijesno značajne za razvoj grada Koprivnice, a to je vinogradarstvo i sakralnost. Njih smo kroz arheologiju i etnografska istraživanja prepoznali kao važni povijesni identitet i tako smo pristupili projektu – rekao je ravnatelj koprivničkog muzeja Robert Čimin.

U sklopu projekta u podrumskom dijelu uspostavit će se stalni muzejski postav na temu sakralnosti i vinogradarstva te će se nabaviti oprema koja će najadekvatnije odgovoriti na potrebe suvremenog muzejskog postava kako bi se razvila atraktivna turistička ponuda.

– Ovo je nastavak projekta RefurbCulture koji smo proveli 2019. godine. Njime smo uspjeli napraviti projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu cijele zgrade muzeja. Ovim, novim projektom provodit ćemo aktivnosti u dvije faze – prva faza obuhvaća sanaciju vlage, a druga rekonstrukciju podruma. Nakon same rekonstrukcija slijedi opremanje prostora namještajem i audiovizualnom opremom – objasnila je voditeljica Odsjeka za Europske poslove Maja Balaško Kiš.

Radovi na rekonstrukciji prostora krenut će u ožujku iduće godine, a u sklopu projekta održat će se niz izložaba, stručnih skupova, radionica, Dani otvorenih vinskih dana u okviru kojih će okupiti prekogranične OPG-ove, stručnjake u enologiji te promovirati održivi visokokvalitetni brend u području vinskog folklora u prekograničnoj regiji.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti