11.3 C
Zagreb
Petak, 22. siječnja 2021.

U Zagrebu počelo besplatno brzo antigensko testiranje na koronavirus

Brzo antigensko testiranje je omogućeno kako bi se što prije u popilaciji identificirali u pozitivni i to je njegova svrha

Preporučujemo

Transfer na pomolu: vratar Ivan Filipović napušta Slaven Belupo?

Vratar Slavena Belupa Ivan Filipović možda već ovog zimskog prijelaznog roka napusti svlačionicu koprivničkog prvoligaša. Iz izvora bliskog klubu doznali smo da je za njega...

Alemka Markotić: S novim mutantima koronavirusa smo na početku kao prije godinu dana

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić istaknula je da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut pojavama mutiranih varijanti virusa...

Ministar Božinović: Mjere će se definirati na sastanku u nedjelju

Načelnik Stožera Davor Božinović odbio je odgovoriti na pitanje o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera, rekavši da će se u nedjelju o tom pitanju održati...

Novi indie rock bend RODEO predstavio se prvim singlom ‘Imperator’

RODEO je u gradu! Novo indie rock ime na domaćoj sceni predstavlja se kroz prvi singl "Imperator" objavljen za diskografa Dostava Zvuka. Peteročlani bend...

Besplatno brzo antigensko testiranje na SARS-CoV-2 počelo je u ponedjeljak na 12 lokacija u Zagrebu, u organizaciji zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s gradskim domovima zdravlja.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazočio je početku drive-in testiranja ispred jedne od 12 lokacija, ambulante Doma zdravlja – Centar u Sigetu.

U izjavi novinarima istaknuo je da na tome rade već skoro mjesec dana. Zahvalio je ravnateljima domova zdravlja – Istok, Zapad i Centar i svim ispostavama zagrebačkih domova zdravlja na kojima se provodi besplatno brzo antigensko testiranje.

Rekao je da su na svih 12 punktova danas i sutra popunjeni termini, po 1200 ljudi. Najavio je da za početak idu sa 60.000 testova, a ovisno o interesu građana povećavat će taj broj.

Naglasio je da to testiranje ima trojaku ulogu – prvo i najvažnije je zaštita zdravlja građana Zagreba, a zatim ovo testiranje služi za brzu detekciju SARS-CoV-2 te za eventualnu potvrdu Covida-19.

Dodao je da su u Zagrebu prvi u Hrvatskoj, jutros u 9 sati, krenuli s testiranjem brzim antigenskim testovima.

– Vidite po automobilima ovdje i interesu građana da smo dobro odlučili – rekao je Bandić.

Veliki interes Zagrepčana za brzo testiranje

Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar Antonija Balenović potvrdila je da je veliki interes građana za brzo testiranje.

Naglašava kako je od početka bio strateški plan da to testiranje, iako je brzo, bude i točno, pouzdano, da ta informacija bude proslijeđena svima kojima treba te da se ne stvaraju gužve, zbog čega je i određeno 12 lokacija za testiranje.

– Posljednjih tjedana rađene su velike pripreme i ravnatelji sva tri doma zdravlja sa svim svojim djelatnicima itekako su se potrudili da to sve bude organizirano onako kako treba, sukladno epidemiološkim mjerama – dodala je Balenović.

Ističe da se u sva tri doma zdravlja na određenim lokacijama rade brzi antigenski testovi, ali i klasični PCR testovi, kako bi se na pravi, zdravstveni način imala stvarna i stručna podrška koja je i u svojstvu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, osigurana.

Zahvalila je stručnjacima ali i građanima, koji nakon testiranju ‘moraju pokazati i svoju određenu i društvenu i zdravstvenu odgovornost’.

Rekla je da ukoliko bude veći interes građana moći će osigurati dodatne smjene.

– Možemo osigurati i duplo i troduplo veću protočnost, a to ćemo vidjeti kako bude interes, a naravno sve opet sukladno prateći situaciju da se ne stvaraju velike gužve niti nikakvih vrsta nervoza – poručila je.

Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne digitalne platforme – aplikacije http://brzitest.com.hr/. One koji nemaju mogućnost online prijave mogu naručiti njihovi izabrani liječnici obiteljske medicine ili liječnici iz izdvojenih Covid-19 ordinacija.

Svrha brzog antigenskog testiranja da se što prije u populaciji identificiraju pozitivni

Na novinarsko pitanje ne bi li bilo logičnije da ako je netko negativan na brzom antigenskom testu, odmah ide na PCR test, a ne da čeka dan-dva za PCR testiranje, rekla je da ako je netko negativan, može biti osoba koja ima simptome ili ih nema, tj. ima kontakt sa zaraženim, a svejedno nema simptome.

– Znači, ovo testiranje (brzo antigensko) je omogućeno kako bi se što prije u populaciji identificirali pozitivni i to je njegova svrha. A naravno ako ima negativnih, da se i s njima treba baviti tako da se oni svi moraju javiti izabranom svom obiteljskom liječniku, i ako su imali simptome ponovit će se ili ovo testiranje ili PCR – istaknula je Balenović.

Napomenula je da na lokacijama za testiranje postoji mogućnost za oba testiranja – brzog antigenskog i PCR testiranja, a to sve će biti koordinirano s izabranim liječnicima obiteljske medicine, kako bi se sve moglo pravovremeno evidentirati.

Najnovije objave

Transfer na pomolu: vratar Ivan Filipović napušta Slaven Belupo?

Vratar Slavena Belupa Ivan Filipović možda već ovog zimskog prijelaznog roka napusti svlačionicu koprivničkog prvoligaša. Iz izvora bliskog klubu doznali smo da je za njega...

U Rasinji obilježen osnutak 10. korpusa zagrebačkog

U Rasinji ispred dvorca Inkay, 19. siječnja 1944. osnovan je 10. korpus zagrebački, a spomen ploču je postavio općinski odbor SUBNOR-a. Korpus je formiran od 32....

Mrtav pijan vozač (66) na parkiralištu ‘napucao’ BMW i pobjegao

U četvrtak, 21. siječnja, oko 9.40 sati, u Koprivnici u Ulici dr. Željka Selingera na parkiralištu 66-godišnji vozač upravljao je pod utjecajem alkohola od...

Alemka Markotić: S novim mutantima koronavirusa smo na početku kao prije godinu dana

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić istaknula je da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut pojavama mutiranih varijanti virusa...

U koprivničkoj OŠ Braća Radić održane vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Nakon održanih edukacija učenika i zaposlenika vezanih uz izvanredne situacije koje zahtijevaju evakuaciju školske zgrade, u četvrtak su u koprivničkoj OŠ Braća Radić održane...