Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Božinović: Brojke su još uvijek dobre, ali se ne smijemo zanositi da je virus nestao

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom i provođenjem epidemioloških mjera

- Oglas -

Epidemiološke brojke su još uvijek dobre, ali se ne smijemo zanositi da je virus nestao, rekao je u subotu potpredsjednik Vlade, načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite Božinović, naglasivši kako je činjenica da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijeva spuštati brojke.

– Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nitko se nije pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere – istaknuo je Davor Božinović, gostujući u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija ‘Intervju tjedna’.

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojke, dodao je.

- Oglas -

Cilj je spustiti brojeve da se možemo pripremati za turističku sezonu

– Naš cilj je spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo ključno, a to je turistička sezona – poručio je Božinović.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom i provođenjem epidemioloških mjera.

Naglasio je kako je potpuno jasno da ti ljudi od toga žive, i da to rađa brojne frustracije, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera.

Potpredsjednik Vlade i načelnik nacionalnog Stožera Božinović je istaknuo kako su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi oboljelih su počeli padati i još uvijek padaju.

- Oglas -

– Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kada se procijeni da se nešto korigira u tom smislu. Ako se taj trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad i ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti – kazao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja objekata.

Upitan da komentira ‘gužve u hrvatskim gradovima’, napomenuo je kako bi ‘alternativa tome’ bila proglašenje policijskog sata, a što je odbacio kao mogućnost,

– Mi nećemo ljude zatvarati u kućama – poručio je Božinović.

Naglasio je kako ne isključuje mogućnost popuštanja mjera, odnosno da se ide u tom smjeru.

– Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj put prije turističke sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje – hoćemo li, nego – kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru – rekao je Božinović.

Procijenio kako će nam idućih šest mjeseci sigurno izgledati puno bolje nego danas, jer dolazi toplije vrijeme i virus će se manje širiti, a računaju i na cijepljenje.

– Cijepljenje je sada malo sporije u odnosu na ugovorene količine cjepiva, ali mislim da će se to intenzivirati već ovog, a pogotovo idućeg mjeseca. U drugom kvartalu ćemo sigurno imati doza koje će promijeniti situaciju u smislu da će epidemija biti sve više pod kontrolom. U tom smislu sam optimist – naglasio je Božinović.

Na pitanje je li EU pogriješila oko cjepiva, Božinović je mišljenja da je Europa glede odobravanja cjepiva čvrsto odlučila ići po ‘pravilima službe’.

– To je malo ziheraškiji pristup nego kod nekih drugih, ali treba biti svjestan da će priča s cjepivima biti s nama godinama. Dobro je da Europa poštuje sva pravila koja se moraju poštivati. Ovo je maraton, a ne utrka na 100 metara i važno je da se znaju pravila – kazao je.

Božinović je komentirao i incident koji se dogodio prošlog vikenda, kada su talijanski europarlamentarci došli neslužbeno na granicu Hrvatske i BiH s ciljem da je nelegalno prijeđu u čemu ih je spriječila hrvatska policija, te tvrdnju jednog od njih kako nije istina da su granicu namjeravali priječi ilegalno.

– Imamo notu talijanskog veleposlanstva u kojoj su rekli da bi došli do mjesta Bojna i potom nastavili prema Velikoj Kladuši. Riječ je o području gdje se granica može prijeći isključivo ilegalno – naglasio je Božinović.

Dodao je da su ti talijanski europarlamentarci ”vjerojatno mislili kako su njihovi kolege iz hrvatskog SDP-a utjecajniji ovdje, pa da mogu od toga napraviti slučaj”.

– Naravno da je to ispao veliki pogrešan korak i za naše kolege, koji čak nisu ni pitali nas što je to bilo, već su dali povjerenje izjavama europskih parlamentaraca koji su tu bili privatno – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović te dodao je da je Hrvatska pokazala da je država.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti