Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Umirovljenici razgledali koprivnički Muzej prehrane i prisjetili se prošlosti

Obilaskom Muzeja prehrane, koji je Podravka otvorila 1982. godine, započele su kulturno-umjetničke aktivnosti u sklopu projekta "Volonter penzioner". Nositelj tog projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda

- Oglas -

Umirovljenici uključeni u projekt “Volonter penzioner” u srijedu su posjetili Muzej prehrane u Koprivnici.

Uz stručno vodstvo, razgledavajući zanimljiv postav, mnogi su se prisjetili običaja, osoba i događaja iz prošlosti.

Obilaskom Muzeja prehrane, koji je Podravka otvorila 1982. godine, započele su kulturno-umjetničke aktivnosti u sklopu projekta “Volonter penzioner”. Nositelj tog projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

- Oglas -

Sukladno mjerama i preporukama za zaštitu od širenja koronavirusa, muzej je obišao ograničen broj umirovljenika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Inače, Muzej prehrane smješten je u Starogradskoj ulici 63 u Koprivnici, a ispred njega je pokretna skulptura “Jahačica na pijetlu” autora Zvonimira Lončarića. U dvorištu i muzejskim zgradama umirovljenici su razgledali zanimljive eksponate. Kroz priču o razvoju prehrambene industrije u Podravini, voditeljica Muzeja, etnologinja Nada Matijaško predstavila im je izložbeni postav.

Među ostalim, to su različiti etnografski predmeti, parni stroj iz 1912. godine, tvornička linija za proizvodnju juha iz 1958., nekadašnje ambalaže različitih Podravkinih proizvoda kao što je velika bijela limenka s likom dječaka “zamusanog marmeladom”, stari reklamni materijali, knjige recepata…

Kroz projekt “Volonter penzioner” planira se mnoštvo različitih programa i aktivnosti. Već sada se umirovljenici mogu uključiti u redovita vježbanja u otvorenim i zatvorenim prostorima u gradu, akcijama prikupljanja pomoći za potrebite u trgovačkim centrima ili pripremi i podjeli paketa u Socijalnoj samoposluzi, sudjelovati u anketi o zdravlju i zdravstvenim navikama umirovljenika Koprivničko-križevačke županije, uskoro se kreće s programima na gradskim bazenima Cerine te je u planu još mnoštvo aktivnosti.

Pozivaju se stoga svi umirovljenici koji žele sudjelovati u besplatnim programima iz projekta “Volonter penzioner” da se jave u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica na broj 048/642-193 i tako dođu do informacija o aktivnostima koje se provode u projektu.

- Oglas -

Projekt “Volonter penzioner” sufinanciran je bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u iznosu od 1.984.964,46 kuna, a provodi se od 19. listopada 2020. godine.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, a partneri su Grad Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije “Rad na dar”, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena “Kamengrad” Starigrad.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti