Utorak, 30. travnja 2024.

Važna obavijest Koprivničkih voda: Voda za piće i aktualna situacija epidemije koronavirusa

Unatoč potpunoj sigurnosti vode u javnom vodoopskrbnom sustavu, a s obzirom na trenutnu izvanrednu javnozdravstvenu situaciju, Koprivničke vode su uvele niz dodatnih preventivnih mjera u cilju pune sigurnosti korisnika usluga i svojih radnika, kao i cijele populacije...

- Oglas -

Prema američkoj agenciji za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) COVID-19 virus nije nikad detektiran u vodi za piće, a prema dosadašnjim informacijama voda za piće nije niti spominjana kao mogući put širenja zaraze, izvijestile su Koprivničke vode.

Izvor također navodi da uobičajeni postupci obrade vode za piće (dezinfekcija klorom) uklanjaju i uništavaju virusne čestice.

Iako se ingerencija CDC-a odnosi samo na Sjedinjene Američke Države, dodaju iz KC voda, njihov globalni stručni status daje za pravo da se te informacije uzmu kao relevantne posvuda gdje je javna vodoopskrba zakonski regulirana i na razini kakvom je danas poznajemo. Dodatni sigurnosni čimbenik u Europi su stupanj zakonske regulacije i intenzitet nadzora javne vodoopskrbe, gdje Hrvatska tradicijski, normativno i praktično u cijelosti pripada.

- Oglas -

Važeći pravilnik nadzora kvalitete vode za piće (Pravilnik o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe NN 125/17), nalaže kontrolu vode za piće na prisutnost virusa (Enterovirusi).

Koprivničke vode redovito ispunjavaju tu obvezu u okviru izvorišnog monitoringa i svi dosadašnji nalazi u isporučenoj vodi na sve ispitivane virusne čestice su negativni. Važno je napomenuti da su ta ispitivanja provedena na uzorcima sirove vode, dakle i prije postupka obavezne dezinfekcija koja kao postupak u cijelosti uništava eventualno prisutne bakterije i čestice virusa.

Unatoč potpunoj sigurnosti vode u javnom vodoopskrbnom sustavu, a s obzirom na trenutnu izvanrednu javnozdravstvenu situaciju, Koprivničke vode su uvele niz dodatnih preventivnih mjera u cilju pune sigurnosti korisnika usluga i svojih radnika, kao i cijele populacije, a najvažnije su:

Povećanje koncentracije primarne dezinfekcije vode za piće – iako smo s obzirom na temperaturu vode u sustavu u „zimskom“ periodu (0,17 mg/l), koncentracija klora će se povećati na „ljetne“ vrijednosti od 0,25 mg/l (propisana dozvoljena maksimalna doza iznosi 0,5 mg/l).

Povećanje stupnja općih higijenskih mjera radnika i prostora.
Redukcija radnih aktivnosti koje uvjetuju neposredan kontakt s korisnicima usluga i poslovnim partnerima.

- Oglas -

Povećani sigurnosni i higijenski nadzor nad vodoopskrbnim objektima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti