Nedjelja, 1. listopada 2023.

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar: ‘Nema straha da nećemo osigurati dovoljno hrane’

Danas sve tvornice rade po tri-četiri smjene i maksimalno pokušavamo zadovoljiti potrebe tržišta prvenstveno u Hrvatskoj, a zatim i u cijeloj regiji - izjavio je predsjednik Podravkine uprave.

- Advertisement -

S obzirom na novonastalu situaciju s koronavirusom, u utorak je održana izvanredna konferencija za medije ispred upravne zgrade Podravke u Koprivnici.

Brojnim novinarima obratio se predsjednik Podravkine uprave Marin Pucar u čijoj pratnji su bili njegovi najbliži suradnici.

– Ono što je Podravka od prvog dana napravila je to da je formirala krizni stožer koji svaki dan radi sa zaštitnim službama na razini županije i državnom nivou – kazao je Pucar.

- Advertisement -

Dodao je kako su operativnih problema imali u transportu.

– Kroz vikend je bilo dosta aktivnosti da se kamioni koji su bili na putu prema našim tvornicama ‘probiju’ kroz Sloveniju i Mađarsku, a to je uspješno riješeno – kazao je Pucar i nastavio:

– Danas sve tvornice rade po tri-četiri smjene i maksimalno pokušavamo zadovoljiti potrebe tržišta prvenstveno u Hrvatskoj, a zatim i u cijeloj regiji – izjavio je predsjednik uprave.

Poručio je kako nema straha da Podravka neće osigurati dovoljne količine robe.

Marin Pucar, predsjednik Podravkine uprave s najbližim suradnicima
Marin Pucar, predsjednik Podravkine uprave s najbližim suradnicima // Foto: Zvonimir Markač

– Međutim, s obzirom na navale koje su trenutno u trgovinama, može se dogoditi da pola dana ili dan nekih roba nedostaje, no svaki dan imamo rekordne isporuke za naša skladišta prema svim kupcima koji su povećali narudžbe – rekao je Pucar i istaknuo kako se stalno radi na tome da Podravkinim proizvodima bude opskrbljeno i hrvatsko tržište, ali i ostalo tržište u regiji.

- Advertisement -

Pitanje ugroze gospodarstva u ovakvoj situaciji alarmantno je. Pucar je komentirao i mjere pomoći koje uvodi Vlada Republike Hrvatske.

– Mislim da prvenstveno treba gledati one kompanije, male obrte i male tvrtke koji su najugroženiji. Imamo sreću i privilegiju da u ovom trenu Podravka kao sustav nije ugrožena, nego ima odgovornost za povećanom proizvodnjom i da opskrbi stanovništvo s potrebnom hranom i lijekovima. Mjere koje je Vlada u prvom setu donijela su hvalevrijedne. Mislim da, ovisno o dužini ove situacije, te mjere će se morati i nadopunjavati – poručio je Pucar koji smatra da je veliko pitanje koliko će gospodarstvo na kraju biti pogođeno ovom situacijom.

Ako i dođe do situacije da se zatvore resursi iz kojih Podravka nabavlja sirovine, proizvodnja u razdoblju koje slijedi – neće stati.

– Mi u ovom trenu imamo pripremu za sezonu i sigurno idućih četiri do pet mjeseci možemo osigurati gotove proizvode. Izuzetno je bitno napomenuti da je i u najcrnjim scenarijima Podravka funkcionirala dobro, i u vrijeme rata. Ti procesi se neće zaustaviti, mogu se jedino otežati – uvjeren je čelni čovjek Podravke.

Rad u tvrtki organiziran je s ciljem zaštite svih djelatnika.

Podravkina upravna zgrada
Podravkina upravna zgrada // Foto: Zvonimir Markač

– U petak smo donijeli odluku da svi oni sektori koji nisu nužni u ovom operativno-logističkom i proizvodnom segmentu funkcioniranja idu na godišnji odmor, a nakon godišnjeg odmora ćemo uvesti rad od kuće – poručio je Pucar i dodao kako im je u ovom trenutku najvažnije da se procesi u proizvodnji i distribuciji odvijaju na nivou.

– U drugom kvartalu nećemo imati problema s prihodima, imat ćemo možda s profitabilnošću, jer nismo dizali cijene, a isto tako nam neki tečaj ne ide u prilog. U ovom trenu stabilnost kompanije je na prvom mjestu, kao i osiguranje proizvodnje i distribucije proizvoda – izjavio je.

Iako je u mnogim trgovinama u Koprivnici na policama ponestalo Podravkinog prašna, razloga za paniku nema. Pucar je naglasio kako se brašno može kupiti i u mlinu, gdje ima dovoljno zaliha.

Među ostalim, kazao je i da je Belupo dosad proizveo Lupoceta koliko su bili planovi za cijelu godinu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti