Utorak, 30. travnja 2024.

Prijatelji životinja: Molimo građane da ne koriste pirotehniku, životinje osjećaju veliki strah

Znanstvena istraživanja potvrdila su da glasni zvukovi imaju negativan učinak na kućne, domaće i divlje životinje, a iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide

- Oglas -

Od ponedjeljka, 27. prosinca, do 1. siječnja dopušteno je korištenje pirotehničkih sredstava, a to se ne odnosi na petarde i redenike iz kategorija F2 i F3, čija je nabava i uporaba od početka 2021. potpuno zabranjena.

Iz udruge Prijatelji životinja ističu kako je apsurdno da je dopušteno korištenje pirotehnike od 27. do 30. prosinca kada se ništa ne slavi pa stoga mole građane da ne koriste ni dopuštenu pirotehniku iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, jer i takva pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i okoliš.

Također, službenim dopisom, koji su uputili svim lokalnim zajednicama, zamolili su i gradove da odustanu od novogodišnjeg vatrometa.

- Oglas -

Prijatelji životinja u priopćenju ističu da prema podacima iz Italije, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Isto tako, znanstvena istraživanja potvrdila su da glasni zvukovi imaju negativan učinak na kućne, domaće i divlje životinje, a iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide.

“Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu. To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj, pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave. U inozemstvu doček Nove godine obilježavaju alternativama poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja”, pojasnili su Prijatelji životinja te napomenuli da pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje prijave policiji svako korištenje zabranjenih petardi i redenika.

I dalje postoje pojedinci koji preostale zalihe petardi i redenika nisu predali policiji ili vratili u trgovine gdje su ih kupili.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti