Srijeda, 20. listopada 2021.

Alemka Markotić: Ako se nećemo cijepiti, opet ćemo puniti bolnice i groblja

Istaknula je kako se pučanstvo ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi još nije dovoljno procijepilo, a delta varijanta je preuzela gotovo 95 posto svih izolata

Preporučujemo

Na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako se delta varijanta širi 50 do 60 puta brže od alfa varijante, takozvanog britanskog soja koronavirusa.

Markotić je rekla kako se pučanstvo ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi još nije dovoljno procijepilo, a delta varijanta je preuzela gotovo 95 posto svih izolata.

“Ono što je dobra vijest je to što ove godine imamo cjepivo i pokazano je već da to cjepivo nakon dvije doze štiti vrlo učinkovito ljude koji su se cijepili s dvije doze. Dakle, imamo rješenje i izbor koji stoji pred nama. Bilo bi dobro da Hrvatska ne ponovi lekciju od prošle godine, odnosno da ta lekcija ne bude još lošije ponovljena pa za tri do četiri tjedna imamo ponovno prestanak sezone. Dakle, pred nam je izbor ili cijepljenje ili će nam zimmer frei ostati ‘fraj’, djeca na jesen opet imati virtualne učitelje i virtualne prijatelje, starci opet biti zatvoreni u svojim domovima ili domovima za starije, a mi ćemo opet sebi morati uskratiti puno toga. I zato što se nismo cijepili ponovno ćemo puniti preko svih kapaciteta bolnice, ponovno ćemo puniti groblja, ponovno ćemo raditi troškove u zdravstvu koji nisu potrebni, koje možemo spriječiti i tako ponovno ponavljati lekciju koju ne trebamo ponavljati”, rekla je Markotić.

Najnovije objave