Srijeda, 31. svibnja 2023.

Alemka Markotić: Omikron se širi nevjerojatnom brzinom i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen

Do jeseni će se vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita, istaknula je Markotić

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV govorila je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.

“S visokim brojevima i gledajući što se događa u ostatku Europe, koja je nešto ranije počela s infekcijom omikronom, očekuju se i dodatni pritisci na bolnice, iznimno visok pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Možemo vidjeti što se događa u bolnici u Splitu gdje je u toj regiji najniža procijepljenost. Definitivno je pritisak na bolnice jako visok, nažalost i na jedinice intenzivnog liječenja”, rekla je Markotić.

Markotić je govorila i o cijepljenja svakih nekoliko mjeseci protiv covida te istaknula kako se ne bi išlo na tu opciju jer se definitivno pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delti ili omikronu.

“Na globalnoj razini ekspertnih skupina se raspravlja o budućim generacijama cjepiva. Iako proizvođači proizvode cjepivo za pojedinačne varijante znanstvena se zajednica ne slaže s tim u potpunosti jer će omikron vjerojatno proći dok cjepivo bude vani”, rekla je.

Također, Markotić je rekla kako su na Europskoj komisiji imali ekspertnu skupinu o covid varijantama i razgovor o budućim cjepivima.

“Raspravljalo se o cjepivima nove generacije koja bi trebala biti učinkovitija i djelovati na različite oblike virusa koji se mogu pojaviti. To je težak zadatak jer treba predvidjeti što se može dogoditi te u obzir treba uzeti nove tehnologije jer će se do jeseni vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita”, istaknula je.

Što se tiče kraj pandemije, Markotić kaže da će se vidjeti što će biti s omikronom.

“Zasad se širi nevjerojatnom brzinom i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen”, zaključila te dodala da većina cijepljenih s dvije ili tri doze lagano prolazi bolest.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti