Utorak, 24. svibnja 2022.

Austrija od ponedjeljka zbog omikrona pooštrava mjere za ulazak u državu

Karantena se može izbjeći samo ako se predoči negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o cijepljenju trećom dozom cjepiva tzv. booster

Preporučujemo

Pooštravanje mjera za putnike koji ulaze u Austriju stupa na snagu već u ponedjeljak, 20. prosinca, donose Međimurske novine prenoseći Večernji list.

Kao razlog se navodi sprečavanje “uvoza” omikron virusnog soja iz inozemstva u Austriju i sprečavanje njegovog širenja zemljom.

Prema novoj odluci od ponedjeljka će u tu zemlju moći ući samo osobe koje imaju važeću 2G potvrdu-cijepljen ili covid-prebolio. U suprotnom će morati u samoizolaciju.

Karantena se može izbjeći samo ako se predoči negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o cijepljenju trećom dozom cjepiva tzv. booster. Ukoliko putnik ne predoči potvrdu o docjepljivanju trećom dozom ili nema “svježi” negativan PCR test sa sobom, tada mora po dolasku u Austriju u obveznu karantenu, izvještavaju austrijski mediji pozivajući se na izvješće Ministarstva zdravstva.

Iz samoizolacije može tek izaći nakon što neposredno nakon ulasku u zemlju napravi PCR test i predoči negativan rezultat. U tom je slučaju obvezan i registrirati se online putem posebnog obrasca Pre-Travel-Claranea.

Odredba o pooštravanju ulaska u Austriju od 20. prosinca predviđa i izuzetke za 2G pravilo plus PCR test odnosno tri doze cjepiva, a to su trudnice i osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, što moraju dokazati posebnom liječničkom potvrdom.

Izuzetak su i školska djeca, neovisno o državljanstvu koje posjeduju tzv. “Ninja putovnicu” ili tome ekvivalentnu potvrdu. Djeca mlađa od 12 godina također su izuzetak, ali moraju biti online-registrirana, kao i osobe koje ih prate, da u slučaju da nemaju 2G potvrdu moraju obveznu karantenu, a djeca u tom slučaju idu zajedno s njima.

- Advertisement -

Najnovije objave