Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.

Babić uoči gostovanja u Poljskoj: Naše vrijednosti su odlični odnosi, angažman i disciplina

Mogu reći da sam čak ugodno iznenađen angažmanom, njihova predanost radu je fantastična, osobito u moći ponavljanja. To je jedna velika kvaliteta koja je potrebna za vrhunske rezultate, smatra Babić

Preporučujemo

Podravka Vegeta u nedjelju u 18 sati u poljskom gradu Lubinu igra prvu utakmicu 3. pretkola kvalifikacija za plasman u skupinu Europske lige.

Suparnik je prvak Poljske, Zaglebie Lubin. TV prijenosa na hrvatskim kanalima neće biti, možda se uhvati kakav stream…

– Ostvarili smo sve što smo željeli tijekom priprema. Dobro smo iskoristili i razdoblje reprezentativne stanke, odigrali smo tri prijateljske utakmice i sve je završilo kako smo i željeli, bez ozljeda, što je najbitnije. Igračice su se iz reprezentacije također vratile zdrave, željne rukometa i pozitivne. Vjerujem da ćemo i rukometno i mentalno dobro dočekati prvu kvalifikacijsku utakmicu. Cure su jako fokusirane, motivirane i dobro pripremljene. Spremni smo za tu jednu utakmicu. Naravno, teško je predvidjeti kakva će biti izvedba tog dana, ali sigurno da smo u dobrom stanju i da možemo biti optimistični prije odlaska na put – rekao je trener Podravke Vegete Željko Babić na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Koprivnici.

Je li Podravka spremna za Europu?

– Ne mogu točno reći koliko smo mi spremni za Europu, ali su cure bile fantastične, na najvećoj mogućoj razini mentalnog i fizičkog rada. Bile su jako predane, jako naporno su trenirale, bile su ponizne, slušale su i izvršavale zadatke stručnog stožera. Ja sam kao trener jako zadovoljan time što smo uspjeli napraviti, ali isto tako vjerujem da to nisu naše granice i da ćemo kroz određeno razdoblje popraviti našu igru, odnosno njihovu individualnu izvedbu. Time se i timska igra diže na višu razinu. Mogu reći da sam čak ugodno iznenađen angažmanom, njihova predanost radu je fantastična, osobito u moći ponavljanja. To je jedna velika kvaliteta koja je potrebna za vrhunske rezultate – smatra Babić.

Osvajanje domaćih trofeja i dalje ostaje glavni cilj, no znamo da koprivnička publika preferira europske utakmice.

– Mi želimo biti prvaci države i osvojiti kup, i tu ne bi bilo dobro da ‘falimo’. Europa je druga kompetencija i treba je osjetiti. Na videu se ne može baš osjetiti koliko su one dobre, a i pitanje je kakvu ćemo mi formu imati tog dana. Europa nije glavni cilj, no naravno da je svi mi želimo igrati. Glavni cilj je biti prvak Hrvatske, sve ostalo je bonus. Bonus bi trebao biti i da cure igraju puno bolje nego na početku, kad sam došao ovdje. Na cure ne bih stavljao nikakav pritisak. Trebamo biti opušteni, fokusirani na ono što možemo i znamo raditi, i uživati u rukometnoj igri, ali doslovno. Sigurno neće biti kraj i ako rezultat ne bude onakav kakvog bismo željeli, jer u sportu uvijek netko pobijedi. U ničemu nema garancije, ali mi imamo naše vrijednosti, a to su odlični odnosi, angažman u kojem nas nitko ne smije pobijediti, te disciplina. Ako mi izvršavamo te naše obaveze koje smo sami sebi nametnuli, onda je krajnji ishod uvijek ispravan.

Lucija Bešen
Lucija Bešen // Foto: Ivan Brkić/RK Podravka

Kakva vas atmosfera očekuje u Poljskoj, i koliko će psihička priprema biti važna?

– Tamo nas očekuju navijači s bubnjevima, velika dvorana od tri i pol tisuće ljudi. To je relativno novi prostor za nas, jer u Hrvatskoj igramo i treniramo u manjim dvoranama. Za cure i za mene kao trenera je izazov mentalna priprema, odnosno fokus da ipak igramo dvije utakmice. Kako god bilo, uzvrat će biti u našoj dvorani, i mislim da utakmica neće završiti u Poljskoj. Mentalna priprema je strahovito bitna, tu postoji veliki prostor kojeg je jako teško kontrolirati jer ovisi o jako puno faktora. No, slažem se da treba jako puno poraditi na tom važnom segmentu. S tim je usko povezana odlična priprema za utakmicu, jer se za nešto morate uhvatiti. Njihove igračice su ekstra jake, čvrste, sigurno provode puno vremena u teretani. Za mene prvo samopouzdanje dolazi iz odlične pripreme za utakmicu, da možeš vizualizirati što će se dogoditi i što ćeš napraviti u određenom trenutku. Kvalitetna taktička priprema smanjuje anksioznost, a povećava samopouzdanje. Ako smo to uspjeli napraviti, to će biti veliki plus za igračice, vjerujem da ćemo biti spremni na sve.

Kakva je situacija s oporavljenicama Anom Turk i Anom Pandžom?

– One se vraćaju u natjecateljski ritam. Još nisu u optimalnoj natjecateljskoj formi, ali će obje vjerojatno igrati, još ne znam u kojoj minutaži. No, ovo nije utakmica za isprobavanje, u njoj trebaju igrati igračice koje su u najboljoj formi, mentalno stabilne i s određenim iskustvom. One znaju koje su im uloge, a ja ću utakmicu voditi s planom i pričuvnim planom – zaključio je Babić.

Lucija Bešen je dodala:

– Kod nas je atmosfera uvijek odlična. Dobro smo iskoristili pripremni dio za prvu utakmicu s Lubinom, to je za nas prvo poluvrijeme. Sigurna sam da ćemo dati sve od sebe i pokazati sve što smo trenirali u posljednjih mjesec dana.

Novinarima se obratila i kapetanica Larissa Kalaus, koja se vraća u formu nakon ozljede  ramena i duge stanke.

– Osjećam da sam spremna. I trener i zdravstveni tim u klubu imali su strpljenja za problematiku mog ramena. U početku bih odradila 10 dobrih treninga i jednu utakmicu poslije koje ne bih mogla podići rame, no s vremenom se to poboljšalo i sad je rame u dobrom stanju. Trener ima doista veliku toleranciju za to, i zdravstveni tim je uvijek tu da me podrži. Odigrale smo dosta prijateljskih utakmica, osobito s mađarskim ekipama koje imaju čvrstu obranu, i osjećam se spremnije nego da smo igrale samo hrvatsku ligu. Zato mogu reći da sam sretna i zadovoljna što je trener inzistirao na tim jakim provjerama, i vjerujem da sam i ja kao i ostatak ekipe spremna za ono što nas čeka. Nadam se da ćemo se iz Poljske vratiti s pobjedom – poručila je Križevčanka Larissa Kalaus.

Larissa Kalaus
Larissa Kalaus // Foto: Ivan Brkić/RK Podravka

‘Tužan sam što naše cure nisu više igrale’

Reprezentacija Hrvatske ušla je u drugi krug Europskog prvenstva, ali su igračice Podravke Vegete u Ljubljani imale uglavnom sporedne uloge i malu minutažu. Babić je vjerojatno zadovoljan time što su igrale manje, pitao je novinar, a uslijedio je vrlo zanimljiv i opširan odgovor.

– Apsolutno se ne slažem s vašom pretpostavkom da sam zadovoljan što one nisu igrale. Bio sam jako tužan i jedva sam čekao da ih vidim i da s njima dijelim i radost i tugu. Jedan dio mene bio je jako tužan što nisu više igrale, ali bez obzira na naše emocije i naše želje ne smijemo zaboraviti stav izbornika. On je sigurno radio ono što je mislio da je najbolje za Hrvatsku u ovom trenutku, a on će sa svojim stožerom s vremenom procijeniti je li to bilo dobro ili nije za hrvatsku reprezentaciju.

Inače ne volim komentirati, mislim da je to jedan loš trend u Hrvatskoj. Ono što želim reći vama i cijeloj javnosti jest da je izbornik osvojio medalju i ostvario jedan od najvećih rezultata u povijesti hrvatskog rukometa, i ima moj veliki respekt. Naravno, da je tamo bio neki drugi trener, možda bi drugačije reagirao. No, mi ne smijemo zaboraviti takvog jednog izbornika, njegovu strast prema sportu, i to je za mene fantastično. Sigurno da je jedan od primjera za mlade trenere, pa i za mene, da se s velikim ulaganjem, velikim trudom i velikom strašću mogu ostvariti vrhunski rezultati koje je on u konačnici i ostvario.

Možda je za diskusiju na jednoj drugoj razini da li Hrvatska ponovno može napraviti neki ‘overdrive’ i plasirati se na Olimpijske igre u Pariz. To je sigurno pitanje za izbornika, ili da se skupi nas par trenera da vidimo što bismo trebali napraviti da imamo dobru kompetenciju i izgledne šanse da poslije Svjetskog prvenstva budemo među devet ekipa i da idemo u kvalifikacije za Olimpijske igre. Jasno nam je svim da su u pitanju velika financijska sredstva koja dolaze od Hrvatskog olimpijskog odbora u savez, a kad imate novac u savezu onda možete organizirati turnire, kampove i utakmice, to je cijeli lanac koji je usko povezan. Ali ja sam vam za izbornika, on je meni strahovito simpatičan. Volim ga gledati i jedva čekam da ga sretnem u Zagrebu na utakmici. Zagrlit ću ja njega, nema tu problema – kazao je Babić.

Željko Babić
Trener Željko Babić // Foto: Ivan Brkić/RK Podravka
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti