Srijeda, 29. studenoga 2023.

Bez izuma Slavoljuba Penkale život bi bio nezamisliv

Patentirao je penkalo, prašak za pranje rublja, lijek protiv reuma, manometar, vagonske kočnice, sastav tračnica, dinamometar, rotirajuću četkicu za zube lebdjelicu na zračnom jastuku, gramofonsku ploču i mnoge druge izume

- Advertisement -

Slavoljub Eduard Penkala rođen je na današnji dan, 20. travnja 1871. godine. Kemičar poljskog podrijetla 1900. godine seli u Zagreb gdje postaje kraljevski tehnički nadzornik.

Pripisuje mu se oko 80 inovacija i izuma, a jedan od najpoznatijih i najvećih je atomska mehanička olovka, a kasnije i prvo nalivpero s čvrstom tintom s držačem kojim se pisaljka mogla zakvačiti za džep.

Stigavši u Zagreb radio je na konstrukciji zrakoplova, no zrakoplovom je bilo teško upravljati i baš kada je završio rad na njegovoj konstrukciji 1910. godine u prvom letu došlo je do nezgode te je zrakoplov oštećen i otada Penkala više ne radi na njegovoj konstrukciji. Unatoč ovoj nezgodi, to je bio prvi zrakoplov u Hrvatskoj.

- Advertisement -

Patentirao je i prašak za pranje rublja, lijek protiv reuma, manometar, vagonske kočnice, sastav tračnica, dinamometar, rotirajuću četkicu za zube, lebdjelicu na zračnom jastuku, gramofonsku ploču i mnoge druge izume.

U Zagrebu je s Edmundom Mosterom i njegovim bratom Mavrom osnovao tvrtku Penkala-Edmund Monster & Co koja je proizvodila automatske mehaničke olovke, nalivpera i drugi pisaći pribor. Ova je tvornica postala jedna od najvećih svjetskih proizvođača pisaćeg pribora, a mehanička olovka je na tržištu postigla svjetski uspjeh, naravno pod nazivom Penkala.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti