Nedjelja, 1. listopada 2023.

Blagoslov jela za Uskrs ove godine u ‘kućnoj crkvi’

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Blagoslov jela stoga valja napraviti u 'kućnoj crkvi'

- Advertisement -

Iz Varaždinske biskupije posebnu pozornost vjernicima svraćaju na blagoslov jela za Uskrs.

U našim je krajevima od davnine uvriježen običaj da se na Uskrs blagoslivlju jela koja vjernici s poštovanjem blaguju u svojim obiteljima i smatraju posebnim vidom sudjelovanja u Kristovu Vazmu.

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi.

- Advertisement -

“Svećenici će, nakon euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve pritom izostavivši škropljenje blagoslovljenom vodom, no neka se blagoslov obavi u obitelji kao ‘kućnoj crkvi’ na način da roditelji, otac ili majka, nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov”, istaknuli su iz Varaždinske biksupije.

Predmolitelj: 
U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.
Svi se prekriže i odgovore: Amen.

Predmolitelj: 
Uskrs je blagdan obnove čovjeka i svijeta. Kristovom smrću i uskrsnućem otkupljen je čovjek i cijeli svemir. Zato nam odsada valja živjeti novim životom. Neka nas svaki obrok podsjeća i poziva na gozbu tijela i krvi Kristove, na ljubav koju je Isus pokazao na posljednjoj večeri i na lomljenje kruha u kojem su učenici prepoznali uskrsloga Gospodina, da u blagovanju blagoslovljene hrane, u zajedništvu svoga obiteljskog stola budemo trajno povezani s uskrslim Gospodinom i živimo kao novi ljudi.
Oče naš…

Predmolitelj: 

Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha.
Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja… da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.
Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti