15.7 C
Zagreb
Četvrtak, 4. ožujka 2021.

Božinović: Nije trenutak za zatvaranja, ali ni za neka veća popuštanja

Božinović je naglasio da ovaj Stožer ne postoji da bi nekome zagorčao život, već je ova epidemija zagorčala život svima

Preporučujemo

Na današnjoj konfrenciji nacionalnog Stožera ministar Davor Božinović odgovorio je na pitanje o popuštanju epidemioloških mjera.

– Kao što ste već čuli, od kolege Beroša i premijera Plenkovića. Mi smo u nedjelju imali sveobuhvatan sastanak na kojem smo razmotrili aktualnu situaciju vezanu za koronavirus. Aktualne mjere su na snazi još ovaj tjedan i mi ćemo sigurno do kraja tog roka objaviti novu odluku. Znate da se radi o paketu od četiri odluke, tri koje su vezane za trgovine, za granice i javni prijevoz. One će se praktički više manje produžiti. Četvrta je odluka o ograničavanju okupljanja i uvođenja drugih epidemioloških mjera i preporuka – rekao je Božinović.

Božinović je istaknuo kako je četvrta odluka izazvala najviše interesa i o njoj se najviše razgovaralo.

– Kao što vidite, brojevi su nam iz tjedna u tjedan bolji, no oni još uvijek nisu zanemarivi. Naša incidencija je 216. Tu postoji više elemenata o kojima treba voditi računa. S jedne strane, usporena je dinamika cijepljenja, još uvijek smo u zimskom razdoblju, a i pojavili su se novi sojevi koronavirusa – istaknuo je.

Novi sojevi su razlog za zabrinutost jer još uvijek dosta toga kad su u pitanju britanski, južnoafrički i brazilski soj nije jasno. Nije jasno kojom brzinom se šire.

– Znate da je Vlada od samog početka zauzela stav da neće biti totalnog lockdowna, da neće biti policijskog sata i možemo reći, a to i pokazuju neka istraživanja da Hrvatska u ovom trenutku ima među najliberalnijim mjerama u EU, mislim da nas je samo Estonija po tome protekla – rekao je Božinović te dodao da se promišlja o svemu, što se eventualno može korigirati i napraviti u smislu nekih olakšanja.

– U ovakvim okolnostima neka strategija velikog popuštanja dovela bi nas u situaciju da nemamo previše uporišta za takvu neku opciju. Najgora od svih opcija je da se nešto naglo otvori pa se onda mora naglo zatvoriti. Generalno gledajući treba još nešto vremena da se vidi što se zbiva s novim sojevima i cjepivom. Mi ćemo ostati na našem racionalnom pristupu, a to znači da ovo nije trenutak kad bi se išlo prema nekim zatvaranjima, ali također da ovo nije trenutak u kojima se može ići prema nekim većim popuštanjima. Brojevi moraju ići prema dolje. Ako se više ljudi zarazi, virus se i brže širi – poručio je.

Božinović je naglasio da ovaj Stožer ne postoji da bi nekome zagorčao život, već je ova epidemija zagorčala život svima.

Najnovije objave