Subota, 22. lipnja 2024.

Brojni srednjoškolci sudjelovali na radionicama medijske pismenosti za mlade

Na radionicama su učenici imali priliku naučiti kako se u gomili informacija obraniti od pseudočinjenica, prepoznati potencijalne zamke, izbjeći manipulacije i vrednovati izvore informacija

- Oglas -

Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović obilježila je od 22. do 25. travnja Dane medijske pismenosti i Noć knjige nizom radionica za mlade.

U suradnji s Gimnazijom Fran Galović Koprivnica, Srednjom školom Koprivnica i Obrtničkom školom Koprivnica provedeno je pet radionica medijske pismenosti ‘Vjerujem/ne vjerujem’ na kojima je sudjelovalo više od sto učenika.

Radionica medijske pismenosti
Izvor fotografije: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

“Mediji, informacije i njihovo vrednovanje samo su neke od važnih tema o kojima knjižničari nastoje educirati korisnike, a s obzirom na to da živimo u informacijski izazovnom vremenu, u vremenu infodemije kada je izrazito teško procijeniti kojim informacijama možemo vjerovati, a kojima ne, ovakve su edukacije potrebne i korisne”, istaknuli su iz koprivničke knjižnice Fran Galović.

- Oglas -

Na radionicama su učenici imali priliku naučiti kako se u gomili informacija obraniti od pseudočinjenica, prepoznati potencijalne zamke, izbjeći manipulacije i vrednovati izvore informacija.

Radionica medijske pismenosti
Izvor fotografije: Knjižnica i čitaonica Fran Galović

“Kroz brojne su primjere naučili razlikovati istinu od dezinformacija, malinformacija ili misinformacija, odnosno svega onoga što nazivamo ‘lažnim vijestima’ i što predstavlja informacijski poremećaj. Pokazali su da o medijima i informacijama znaju puno i vrlo su uspješno riješili postavljene zadatke”, poručili su iz knjižnice Fran Galović te zahvalili školama, učiteljima i učenicima na lijepoj suradnji.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti