Četvrtak, 18. srpnja 2024.

Bukotermal krenuo u istražne radove vrijedne 19 milijuna kuna na bušotini Kutnjak-1

Radovi uključuju istraživanja geotermalnog potencijala te ispitivanje i testiranje postojećih bušotina

- Oglas -

Tvrtka Bukotermal krenula je u istražne radove u koje Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec zajednički ulažu 19 milijuna kuna.

Na bušotini Kutnjak-1 u tijeku su istražni radovi u polju Lunjkovec Kutnjak koje provodi tvrtka Bukotermal, a kako napreduju radovi provjerili su predsjednik skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković i vijećnica Općinskog vijeća Općine Legrad Kristina Turk.

Istražni radovi u polju Lunjkovec Kutnjak
Foto: Općina legrad

Naftno-rudarske radove mjerenja statičkog tlaka i temperature na bušotini Kutnjak-1 izvode eksperti iz zagrebačke tvrtke Crosco, a naručitelj je tvrtka Bukotermal u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, osnovana s ciljem iskorištavanja potencijala geotermalne energije na istoku Varaždinske županije.

- Oglas -

Tvrtka je trenutno u fazi istražnih radova koji uključuju istraživanja geotermalnog potencijala te radove ispitivanja i testiranja postojećih bušotina, poput navedene Kutnjak-1.

Predsjednik skupštine Varaždinske županije Josip Križanić naglasio je kako Županija čvrsto stoji iza ovog projekta.

“Očekujemo da se u prvoj fazi izgradi manja elektrana i dodatno iskoristi toplina za plastenike i staklenike u općinama Mali i Veliki Bukovec. Nadamo se će ova mjerenja proći u očekivanom raspon, tako da dobijemo performanse s kojima planiramo koristiti i viškove topline u energetske svrhe”, rekao je Križanić dodajući kako će Županija rebalansom dokapitalizirati Bukotermal s 12.5 milijuna kuna.

Obilazak istražnih radova u polju Lunjkovec Kutnjak
Foto: Općina Legrad

Načelnik općine Mali Bukovec Darko Marković objasnio je kako na jesen slijedi remont bušotine Kutnjak-1 i Lunjkovec-1, kao i detaljno ispitivanje i jedne i druge bušotine prilikom remonta.

“Prije remonta morali smo ispitati temperaturu i tlak uzduž cijele bušotine i na temelju tih podataka završit ćemo glavne projekte koji su pri kraju i zatražiti rudarsku dozvolu od Ministarstva gospodarstva kako bismo mogli napraviti remont i detaljna ispitivanja. Plan je da se geotermalni potencijal Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije iskoristi u nekoliko faza”, rekao je Marković.

- Oglas -

Također, objasnio je kako bi prva faza obuhvaćala korištenje postojećih dviju bušotina napravljenih 70-tih godina maksimalne moguće snage do 2 MW, a radi se o jednoj manjoj geotermalnoj elektrani na te dvije bušotine od kojih će jedna biti proizvodna, a druga utisna.

U drugoj fazi bušilo bi se pet dodatnih bušotina, tri proizvodne i dvije utisne na koje bi se mogla priključiti nova elektrana od 10-12 MW. U trećoj bi se fazi koristila toplina iz jedne i druge geotermalne elektrane koju bi poljoprivrednici koristili tako da bi se iz elektrana povukli toplovodi do staklenika i plastenika koji bi tijekom zimskog perioda grijali te prostore u kojima proizvode cvijeće i povrće.

“Oko 12 megavata električne i pet puta više megavata toplinske energije bit će dostatno da Varaždinska županija postane energetski neovisna. Ima jako puno elektrana i energetskih objekata koji se napajaju iz obnovljivih izvora energije. Upravo to Varaždinska županija želi postati, a naravno da će općine Mali Bukovec i Legrad imati dodatne koristi od toga”, istaknuo je Marković.

Dodao je kako bi glavno ispitivanje trebalo završiti do kraja godine, a već početkom iduće rezultati se predaju ministarstvu nakon čega bi kroz mjesec, dva trebali dobiti ugovor o eksploataciji ovog geotermalnog polja.

“Pretpostavka je da bi polovicom iduće godine mogli dobiti taj dokument na temelju kojeg bismo onda mogli početi projektirati GTE. Faza projektiranja traje otprilike šest mjeseci do godinu dana, nakon čega može početi gradnja. Gradnja manje geotermalne elektrane u fazi 1, nije građevinski zahtjevno, tako da ako sve ispadne dobro, krajem 2025. godine elektrana bi mogla početi s radom”, objasnio je Marković.

Obilazak istražnih radova u polju Lunjkovec Kutnjak
Foto: Općina Legrad

Općinska vijećnica Općine Legrad Kristina Turk istaknula je kako se ovaj projekt nadovezuje na dobru suradnju susjednih općina, Legrada i Malog Bukovca.

“Očekujemo velike koristi za našu općinu i naša naselja. Općina Legrad stoji na raspolaganju za sve projekte kroz raspisivanje javnih natječaja te da i dalje njegujemo dobru suradnju i između dviju županija, Koprivničko-križevačke i Varaždinske. Mi smo poveznica dviju županija”, poručila je Kristina Turk.

Geotermalna energija je u potpunosti zelena i obnovljiva, a kao takva je prepoznata i od strane Europske unije te će većinu geotermalnih projekata uskoro biti moguće sufinancirati sredstvima Europske unije.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti također je prepoznao ove projekte te će mnoga sredstva za istraživanja i razvoj biti dostupna i putem tog kanala.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti