Subota, 15. lipnja 2024.

Capak: Nitko ne zna hoće li doći do novog vala koronavirusa na jesen

Postoji mogućnost da će se bolest prestati prenositi ako bi bilo zaraženo 70 posto populacije

- Oglas -

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera danas je gostovao na N1 te se dotaknuo pitanja koje ovih dana muči građane.

Naime, sve se više postavlja pitanje hoće li doći do novog vala koronavirusa na jesen.

“Nitko ne zna. Tko kaže, laže. Nitko ne zna. Ali, postoje pretpostavke. Temeljem toga što je to respiratorni virus koji se širi kapljičnim putem i tijekom aerosola, jasno nam je da će se transmisija bolesti tijekom ljeta smanjiti. Ali onda dolazi jesen kada se vraćaju takve bolesti i druge takve bolesti. Smatra se da će se pojaviti drugi val ako budemo imali još zaraženih. To je uz pretpostavku da virus u međuvremenu ne nestane, da se ne stekne imunitet ili da virus ne mutira”, rekao je Krunoslav Capak za N1.

- Oglas -

Glavni njemački epidemiolog se pribojava novog jesenskog vala, jer i R u prosjeku 0,2 ne govori ništa o džepovima zaraze koji se za tren mogu proširiti.

“To je sve više-manje poznato. Njegove tvrdnje ništa ne mijenjaju. Ovo je jedan užasan i grozan virus. Vi ne možete znati da ste nositelj virusa i da ga širite ako nemate simptome. Upravo zbog toga su važne mjere fizičkog distanciranja. Mi ne možemo znati hoće li nam netko prenijeti virus, zato su bitne te mjere i preporuke koje donosimo. Fizičko distanciranje je najbitnija mjera”, ističe Capak.

Capak se osvrnuo i neugodne mailove koje je primio, u kojem se tvrdi da terorizira narod i da je moderni Hitler. No, to je rijetko, inače ga ljudi srdačno pozdravljaju.

Dodao je još kako se ne zna točan postotak, ali da postoji mogućnost da će se bolest prestati prenositi ako bi bilo zaraženo 70 posto populacije, no nitko ne zna točan podatak.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti