Utorak, 5. srpnja 2022.

Capakova zamjenica upozorila na mogućnost zaraze i na otvorenom

Najvažnije je da se kod organizacije događanja, bilo na otvorenom, bilo na zatvorenom, primjenjuju epidemiološke mjere kako bi se smanjilo širenje virusa, istaknula je Pavić Šimetin.

Preporučujemo

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog govoreći o dočecima Nove godine naglasila je da građani moraju biti svjesni mogućnosti zaraze i na otvorenim prostorima.

Istaknula je da je najvažnije da se kod organizacije događanja, bilo na otvorenom, bilo na zatvorenom, primjenjuju epidemiološke mjere kako bi se smanjilo širenje virusa.

U Osijeku je tako organiziran doček uz kontrolirane uvjete. Kako je objasnio zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin na središnjem trgu bit će organiziran doček, ali njemu će moći nazočiti samo oni koji imaju covid potvrdu. Trg će biti zatvoren, a 30 redara će provjeravati potvrde.

Vulin je rekao da je očekivani broj posjetitelja oko 1500 te da taj broj ovisno o okolnostima može biti veći ili manji.

“Ova situacija s Osijekom, svakako je prednost okupljati se na otvorenom u odnosu na zatvoreni prostor, ali opet, moraju građani biti svjesni da se na otvorenom može zaraziti, pogotovo ako će se grliti, ljubiti… Na to moraju pripaziti”, rekla je Pavić Šimetin.

Naglasila je važnost, i na otvorenom, držanja distance i izbjegavanja tjelesnog kontakta u odnosu na nepoznate ljude i ljude s kojima se inače ne družimo.

Što se tiče epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, Pavić Šimetin je rekla da je najvažnija mjera distanca s obzirom na to da se maska ne može nositi dok se jede i pije.

“Distanca se prvenstveno postiže ograničenim brojem ljudi koji mogu ući i time da se može posluživati jelo i piće samo onima koji sjede, odnosno koji su na zauzetim mjestima dovoljno udaljeni jedni od drugih”, istaknula je.

- Advertisement -

Najnovije objave