Srijeda, 26. siječnja 2022.

Članice KUD-a Delovi sudjelovale na izložbi Bluza – povijest mode u Podravini

Uz fotografije, prostor galerije krase i originalni primjerci nošnji, a izložen je i velik broj starih fotografija

Preporučujemo

U koprivničkoj je galeriji u sklopu 27. Podravskih motiva otvorena izložba Bluza – povijest mode u Podravini.

Autorice izložbe Vesna Peršić Kovač i Maša Zamljačanec za prikaz razvoja mode u Podravini odabrale su bluzu kao specifičan odjevni predmet koji je pratio stilove i mijenjao se s njima.

Izložba Bluza - povijest mode u Podravini

Na izložbi su sudjelovale i u dijelu realizacije pripomogle i članice KUD-a Delovi, Draženka i Klara Mihoković te Zrinka Roksandić.

“Ako želimo saznati više o nekoj zemlji, njenoj kulturi, njenom društveno-političkom statusu i uređenju, običajima, tradiciji, narodu, podneblju, onda slobodno prizovimo modu – i nećemo pogriješiti”, naglasile su autorice izložbe.

Izložba Bluza – povijest mode u Podravini predstavlja izbor modnih odjevnih predmeta – bluza – iz 19. i 20. stoljeća koji se čuvaju u fundusu koprivničkog muzeja i privatnim zbirkama, a praćeni su građanskim portretima, fotografskim rekonstrukcijama i dokumentarnom građom.

Izložba Bluza - povijest mode u Podravini

“Predstavljamo klasično, poznato, tek otkriveno i autentično, bez ekskluzivnog ili isključivog ideala ljepote kako bi zajedno učili i prenosili poruku – moda i stil su više od onoga što nosite, oni su vaša priča”, istaknule su Vesna Peršić Kovač i Maša Zamljačanec.

Fotografije narodne nošnje Delova i Novigrada Podravskog snimili su Đurđica Mustaf i Ivan Brkić.

Uz fotografije, prostor galerije krase i originalni primjerci nošnji, a izložen je i velik broj starih fotografija koje je prethodnih godina muzeju ustupila Štefanije Vulić.

Izložba se može razgledati do 14. kolovoza.

- Advertisement -

Najnovije objave