Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Članovi udruge umirovljenika Matice Općine Rasinja posjetili Rijeku

Saznali su puno novih informacija o povijesti, industriji prije i poslije Drugog svjetskog rata, sastavu stanovništva te najvažnijim građevinama Rijeke

- Oglas -

Članovi Udruge umirovljenika Matice Općine Rasinja ostvarili su još jednu ovogodišnju planiranu aktivnost. Naime, u četvrtak su u ranim jutarnjim satima krenuli put Rijeke kako bi što više upoznali ovaj multinacionalni i multikulturalni grad.

“Vrijeme nas je izvrsno služilo tako da smo, sve što je bilo predviđeno da vidimo i posjetimo, mogli i realizirati. Turistička vodičica Đurđica dočekala nas je na ulazu u Rijeku te smo prvo autobusom panoramski upoznali grad”, istaknuli su iz Udruge umirovljenika Matice Općine Rasinja.

Saznali su puno novih informacija o povijesti, industriji prije i poslije Drugog svjetskog rata, sastavu stanovništva te najvažnijim građevinama Rijeke.

- Oglas -

Pješice su obišli katoličku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj su vidjeli puno umjetnina venecijanskih majstora (mramorni ukrasi, kipovi, slike svetaca i drugo). Posjetili su i katedralu svetog Vida mučenika, baroknu građevinu monumentalnih proporcija te saznali da je sveti Vid zaštitnik grada Rijeke.

“U našem obilasku prošetali smo i pokraj Hrvatskog narodnog kazališta Rijeka ispred kojeg je spomenik Ivanu pl. Zajcu. Također, naišli smo i na impozantnu orijentalnu građevinu koju Riječani zovu Turska kuća ili Casa turca, a nezaobilazni dio upoznavanja bila je i tržnica, kao žila kucavica koja svojom ponudom opskrbljuje stanovništvo”, ističu iz Udruge umirovljenika.

Posjetili su i Trsat gdje im je turistička vodičica Đurđica opširno ispričala o povijesti crkve Majke Božje Trsatske.

“Fini ručak nam je poslužen u ugostiteljskom objektu pored same crkve, nakon kojeg smo prošetali do ostataka dvorca s kojeg se pruža prekrasan pogled na Rijeku, a zatim smo krenuli prema Opatiji. Usput smo vidjeli novi islamski centar i riječku džamiju te evangeličku crkvu Krista Kralja”, istaknuli su iz Udruge umirovljenika.

U Opatiji su, prije povratka kući, obogaćeni dojmovima i novim saznanjima, uz piće, kavu i sladoled uživali u prekrasnom pogledu na opatijski akvatorij.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti