Petak, 2. lipnja 2023.

Čuli da Nijemcima ponestaje ulja: Ponavlja li se apsurdan scenarij pomame za WC papirom?

Sudeći po spomenutoj fotografiji Hrvati se boje nestašice i poskupljenja, posebice ulja koje je doseglo abnormalno visoke cijene pa ono na sniženju ne možete pronaći ispod 13 kuna

Nakon ogromnih i apsurdnih zaliha wc papira prije dvije godine, danas je u našu redakciju stigla fotografija koja govori više od riječi, piše Zagorje International.

Stavimo je prvo u kontekst i podsjetimo kako je Vlada donijela set mjera od kojih je jedan set namijenjen smanjenju PDV-a na prehrambene proizvode, no sudeći po spomenutoj fotografiji Hrvati se boje nestašice i poskupljenja, posebice ulja koje je doseglo abnormalno visoke cijene pa ono na sniženju ne možete pronaći ispod 13 kuna.

Na istu se temu, gostujući u emisiji HRT-a, osvrnuo se državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak pojasnivši:

– Vezano na poljoprivrednu proizvodnju vidjeli smo da smo samodostatni po pitanju žitarica i uljarica, žitarice 150 posto, a uljarice preko 200 posto. To nas navodi na zaključak da ne moramo u tom dijelu strahovati i ne moramo stvarati rezerve. U tom dijelu samo moramo jačati dodatne skladišne kapacitete kako bi što više tih žitarica i uljarica ostalo u Hrvatskoj. Omogućili smo mjere i sredstva kako bi izgradili dodatne skladišne kapacitete – rekao je Majdak.

Uz sve to, od petka su se na portalima poput ˝eBay Mali oglasi˝ pojavili i brojni oglasi u kojima se ulja nude po pretjerano visokim cijenama, pa se tako u trgovini na malo, u Leipzigu, boca ˝Thomy suncokretovog ulja˝ ne može pronaći ispod 20 eura, što iznosi osam puta više od maloprodajne cijene.

– Nabavite brzo, jer je svugdje rasprodano – piše u opisu oglasa.

Iz pouzdanih izvora, a iz grada Ulma, doznajemo kako ulja na policama trgovina zadnjih tjedan dana niti nema. Pozadina je ovo priče postotak uvoza od 94 posto kojim Njemačka pokriva svoje potrebe za suncokretovim uljem, a najvažniji izvoznici su upravo zaraćene Ukrajina i Rusija. Nekoliko lanaca supermarketa već je ograničilo prodaju ulja na dvije do četiri boce po kupcu, a udruženje industrije za preradu ulja Njemačke upozorilo je kako bi kroz par tjedana moglo doći do potpune nestašice. Prema informacijama uredništva Chipa, prva poskupljenja u marketima bit će vidljivo na tjestenini, riži, žitaricama, jestivom ulju, senfu, pekmezu i čokoladi.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti