Subota, 22. lipnja 2024.

STRAH OD NESTAŠICE Nijemci masovno krenuli kupovati ulje, brašno…

U oči upada i praznina na policama na kojima su se donedavno nudili tjestenina, zobene pahuljice, mahunarke...

- Oglas -

Udruga njemačkih trgovaca živežnim namirnicama apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica, posebice brašna i suncokretovog ulja.

“Kao i na početku korona krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama”, rekao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje, piše Telegram.

- Oglas -

Boettcher je izjavio kako za sada nema dojave o problemima s opskrbom suncokretovim uljem ili brašnom. On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovom namirnicom.

Udruga njemačkih trgovaca je nakon početka rata u Ukrajini objasnila kako rat u ovoj zemlji ne bi trebao utjecati na opskrbu živežnim namirnicama.

“Njemačka je, kao i Ukrajina, izvoznik žitarica, mesa i mliječnih proizvoda”, stoji u priopćenju udruge.

Ekonomski analitičari istodobno upozoravaju na to da je rast cijena živežnih namirnica ‘neminovan’, što je potvrdio i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir.

U oči upada i praznina na policama na kojima su se donedavno nudili tjestenina, zobene pahuljice, mahunarke…

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti