Četvrtak, 22. veljače 2024.

David Pejić, proizvođač ekološke hrane, najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik

Najbolji mladi poljoprivrednik je David Pejić iz Habjanovca kod Vrbovca, suvlasnik Zrno eko imanja na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane, a koji je nagrađen iznosom od 3500 eura

- Oglas -

U Zagrebu je danas, u ponedjeljak, u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, Jutarnjeg lista i Ministarstva poljoprivrede održan izbor za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika u 2023. godini.

Najbolji mladi poljoprivrednik je David Pejić iz Habjanovca kod Vrbovca, suvlasnik Zrno eko imanja na kojem se proizvodi voće i povrće po načelima ekološke proizvodnje hrane, a koji je nagrađen iznosom od 3500 eura. Više o Zrno eko imanju možete saznati OVDJE.

Drugoplasirani maslinar iz Oprtlja u Istri Ivan Ipša nagrađen je iznosom od 2000 eura, a trećeplasirani vinogradar Ivan Antun Čegec iz Marinovca kod Svetog Ivana Zeline nagrađen je iznosom od 1000 eura.

- Oglas -

Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Mariji Klistović iz Drenovaca koja se bavi stočarstvom.

U konkurenciji su bili i Ivan Matanić iz Donjih Andrijevaca kod Slavonskog Broda, uzgajivač tovne junadi, Martin Marijanović iz Gradca u općini Ružić u Šibensko-kninskoj županiji, uzgajivač magarica za prodaju magarećeg mlijeka, Vinko Tomaš iz Segeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, proizvođač povrća, Adam Knežević, pčelar iz Šiškovaca kod Vinkovaca, Lucija Radoš iz Aržana u Imotskoj krajini, vlasnica OPG-a Mala Roga za uzgoj koza, Denis Namjesnik, pčelar iz Varaždina, Andrija Škrlec iz Zlatara u Hrvatskom Zagorju, ratar, Marija Kalistović iz Drenovaca u županjskoj Posavini, farmerica, Dora Šimičić i Kristijan Pereza s Raba, farmeri, Zdeno Ramljak iz Kompolja Koreničkog u Lici, uzgajivač ovaca, Mladen Cesarec iz Oroslavja u Hrvatskom Zagorju, proizvođač bučinog ulja, Hrvoje Stanešić iz Vukosavljevice kod Virovitice, proizvođač voća i povrća, Karlo Kos, vinar iz Hrnjaneca kod Svetog Ivana Zeline, Martina Šaravanja iz Iloka, vlasnica OPG-a za uzgoj lješnjaka i oraha te vinarstvo, Bruno Vučković iz Vukovara, vlasnik OPG-a za uzgoj kukuruza, kamilice, ječma i luka, Sandra Cerjanec iz Bjelovara, vlasnica farme konja i Sven Perec iz Šandrovca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, vlasnik OPG-a za proizvodnju krumpira i batata.

Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak.

Najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik David Pejić kazao je da duboko vjeruje da je zdrav pojedinac preduvjet za zdravo društvo koje je održivo.

“Ekološka poljoprivreda može biti atraktivna i perspektivna djelatnost za mlade ljude. Cilj EU-a da do 2030. postigne 25 posto površina pod ekouzgojem predstavlja priliku na svim razinama. Hrvatska ima priliku integrirati poljoprivredu u turistički portfelj”, kazao je Pejić kojem je titula najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj vjetar u leđa da nastavi s inovacijama i promicanjem ekološke poljoprivrede.

- Oglas -

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak rekla je da ovaj događaj ima snažnu poruku, posebno za sve mlade koji dvoje trebaju li se baviti poljoprivredom.

“Vaša odluka da ostanete na selu, na zemlji, u ruralnom prostoru i posvetite svoje vrijeme bavljenju poljoprivredom svakako je i ljubav prema tradiciji i očuvanju ruralnog prostora. Trendovi se mijenjaju nabolje – kao pojedinci i zajednica osvijestili smo koliko je važno imati stabilnu i sigurnu opskrbu provjerenim, lokalno proizvedenim poljoprivrednim proizvodima”, poručila je eurozastupnica Sunčana Glavak, rekavši da Europska unija i Vlada Republike Hrvatske stoje uz poljoprivrednike.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je cilj Vlade povećati udio mladih poljoprivrednika na 20 posto do kraja aktualnog programskog razdoblja.

“Mladi ljudi donose svježinu u bavljenje poljoprivredom, spremniji su na preuzimanje rizika, inovativniji su i svjesniji važnosti ulaganja u obrazovanje”, kazala je ministrica Vučković.

Osvrnula se i na aktualnu situaciju u poljoprivredi koja je pogođena klimatskim promjenama, elementarnim nepogodama i afričkom svinjskom kugom, rekavši da će Vlada sanirati posljedice i učiniti sve da se suzbije bolest.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski naglasio je, pak, da financijska potpora može biti učinkovita samo kao dio sveobuhvatne strategije generacijske obnove te da mladi poljoprivrednici mogu osnažiti prehrambeni sustav.

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić rekao je da su pristigli projekti izuzetno kvalitetni te da su svojim predstavljanjem javnosti mladi poljoprivrednici dobili potvrdu da trebaju ustrajati u svom poslu i promicati ga.

Pobjednik osmog izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika David Pejić predstavljat će Hrvatsku na izboru na europskoj razini koji će se krajem godine održati u Bruxellesu.

Partneri izbora za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj su Belje, Energia Naturalis, Enna Fruit, Hrvatska poštanska banka i Konzum.

Dosadašnji pobjednici izbora najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika:

2014. – Martina Petrović, Vukojevci, uzgoj crne svinje
2015. – Ivan Veselić, Novo Selo Palanječko, ekološka proizvodnja voća i povrća, turizam u Lonjskom polju
2017. – Matija Cetinić-Frankos, Zaprešić, ekološki uzgoj bobičastog voća u poljoprivrednoj zadruzi Berry Organica
2018. – Ivan Gašić, Beketinci, proizvodnja i prerada kravljeg mlijeka
2019. – Zvonimir Kalić, Vrpolje, uzgoj industrijske konoplje
2021. – Goran Vrabec, Igrišće, uzgoj ljutih papričica, brend Volim ljuto
2022. – Ilija Jurić, Velika Kosnica, uzgoj jestivog cvijeća, mikro povrća i egzotičnog bilja
2023. – David Pejić, Habijanec, proizvođač ekološke hrane

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti