Utorak, 29. studenoga 2022.

Dobre vijesti za umirovljenike: ovaj mjesec isplata mirovina ranije nego ikad

Također, umirovljenicima ovoga mjeseca stiže i energetski dodatak, no točan datum isplate još uvijek nije poznat

Preporučujemo

U petak, 6. svibnja, kreće isplata mirovina za travanj korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavili su u iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Isplata je prije pandemije bila oko 11. u mjesecu pa je pomaknuta na 8. u mjesecu, no kako je tada nedjelja, mirovine stižu prije vikenda.

Umirovljenici su u travnju dobili 2701 kunu mirovine u prosjeku, što je 53 kune više kao rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja prema rastu cijena i prosječne plaće s indeksacijom od 2,24 posto. Prosječna mirovina bez isplata u inozemstvo iznosi 3040 kuna, odnosno 60 kuna više nego prije usklađivanja, donosi mirovina.hr.

S uvećanom mirovinom za ožujak stigli su i zaostaci za svibanj i veljaču pa su umirovljenicima na račune tako sjele tri povišice dok će im sada u svibnju sjesti samo jedna. Primjerice, ako je mirovina od 2250 kuna usklađivanjem porasla 50 kuna, u travnju je stiglo 150 kuna više, ukupno 2400 kuna, a sada će u svibnju mirovina do idućeg usklađivanja iznositi 2300 kuna.

Također, umirovljenicima ovoga mjeseca stiže i energetski dodatak, no točan datum isplate još uvijek nije poznat.

Na dodatak imaju pravo samo oni koji primaju hrvatsku ili hrvatsku i inozemnu mirovinu, koji nisu u radnom odnosu te imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Pomoć u svibnju bit će isplaćena samo domaćim umirovljenicima, dok će se oni s inozemnim faktorom (mirovinom ili radnim stažem u inozemstvu temeljem kojeg mirovinu ne primaju, ali o tomu moraju dati izjavu HZMO-u) dodatak dobiti u srpnju.

Energetski dodatak dobivaju umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4000 kuna i to u četiri platna razreda u iznosima od 400, 600, 900 i 1200 kuna, ovisno o visini mirovine.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti